Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. van Hartingsveldt

De prijs van Kareltje Brink, druk 1, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,20; jongensboek.
Inhoud: Kareltje Brink heeft het niet gemakkelijk op school. Hij is niet zo sterk en daarom behandelen hem de andere jongens lang niet leuk, vooral Gert. Wat een gemene streken zitten er in deze jongen. Hij kan het heel niet hebben, dat Kareltje een eerste prijs op school krijgt. Hij weet het zover te drijven, dat Kareltje hem zijn boek geeft. Na een vreselijk ongeluk komt de kentering.
Conclusie: In dit verhaal komen de zonden van het kinderhart wel goed naar voren. Wat een gemenigheid kan er in het kinderhart zitten. Voor Gert is het niet gemakkelijk het trotse hart te buigen. Hier had wel wat meer nadruk er op gelegd kunnen worden, dat God het hart ombuigt. In het verhaal zelf heeft de schrijver spanning weten te brengen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
A. van Hartingsveldt

De prijs van Kareltje Brink, druk 2, 94 blz.
prijs gebonden f 1,20; jongensboek.
Inhoud: Kareltje Brink krijgt de eerste prijs op school, omdat hij het meest vooruitgegaan is. Die misgunt Gert hem. Hij is veel groter en sterker. Zijn jaloezie brengt hem tot lelijke dingen tegen Kareltje. Op een gemene manier maakt hij Kareltje diens prijs, een boek, afhandig. Na een ongeluk van Kareltje komt Gert tot inkeer en krijgt berouw over zijn daden en tracht het goed te maken. Strekking: We krijgen een indruk van wat er zoal in een kinderziel kan omgaan, hoe benauwd de zonde kan maken als haar gevolgen niet uitblijven en hoe goed het is het kwaad te belijden. Gebruik van Heer en Here.
Conclusie: Een aardig boek waarin spanning zit. De vraag is nog: kwam Gerts berouw uit angst voor de gevolgen van zijn slecht gedrag óf omdat hij met zijn kwaad de Heere beledigd had? Het lijkt wel iets op het eerste. Zeer jammer is het gebruik van het woord "Heer", al komt Heere ook verschillende malen voor. Daarom alleen maar:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.