Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronBetty van der Plaats

De merel zingt, druk 1, 199 blz.
Voor diezelfde oudere meisjes is er een goede roman van Betty van der Plaats: De merel zingt, Heleen is een flink meisje met een degelijk karakter en ze heeft een goede invloed op iedereen, die in en buiten de lyceumklas met haar in aanraking komt. Er is iets fris in dit boek, dat het aantrekkelijk maakt evenzeer voor wat oudere lezers. Een ontluikende liefde is het bevredigende slot.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

Betty van der Plaats

De merel zingt, druk 2, 199 blz.
Iets milder kan geoordeeld worden over De merel zingt, waarin Betty van der Plaats vertelt over Heleen, haar belevenissen thuis, op school en met de muziekclub en haar verborgen genegenheid voor Kees. Hier en daar wordt de schijn van het uiterlijk doorbroken en blijkt de inwendige armoe en de hunkering naar huiselijke gezelligheid en begrijpen. Een verstandige moeder geeft behoorlijke leiding. Een godsdienstige achtergrond is echter afwezig, en dat is bij zulk een gezinsboek toch een voelbaar gemis.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

Betty van der Plaats

De merel zingt, andere uitgave van 1967, 152 blz.
De merel zingt door Betty van der Plaats. Argeloze school en gezinsbelevenisjes van 15-jarige Heleen en kornuiten, een ontluikende idylle met Kees, met als opwindend happy-end zijn vraag of hij haar een kaart mag sturen van zijn vakantie. Onwezenlijk geworden romantiek uit de dertiger jaren.(f 1,75)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1967-68

Open IDIL-Gids.