Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. Was-Osinga

De kinderen van het ruige veld, druk 1, 189 blz.
Prijs ƒ 3,50; gebonden; geïll.; jongens-en meisjesboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Geschiedenis van het gezin van visser Holt. De oudste jongen, Gerben, heeft een been verloren. Hij studeert hard. Het dochtertje Ank en Lydia van de Heer van Lindenstein verongelukken bijna met een kano. Door Gerben gered. Gerben wordt met steun van de rijke heer van Lindenstein een bekend beeldhouwer. Strekking. De zegen van een voorbeeldig gezinsleven. Paedagogisch keurig in orde, Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Jammer, dat de kerstboom, al is het ook maar even, weer voor de dag komt. Dit boek hadden we warm kunnen aanbevelen, maar nu luidt ons oordeel:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A. Was-Osinga

De kinderen van het ruige veld, druk 2, 157 blz.
prijs f 1,95; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12-14 j.
Inhoud: Het gezin Holt woont aan de plassen, ver buiten het dorp. Een der kinderen, Gerben, heeft een ongeluk gehad en heeft nu. een houten been. Door het hoofd der school wordt hij geholpen; dan zal hij later naar een kantoor kunnen. Zelf voelt Gerben daar niet veel voor. Hij houdt meer van houtsnijwerk. Als hij later z'n zusje Ank en de rijke Lidia redt, helpt Lidia's vader hem om beeldhouwer te worden. Strekking: Bestrijding van ijdelheid; afgunst. Lelijke en mooie karaktertrekken.
Conclusie: Een boek vol spannende avonturen. Het Chr. karakter komt niet te zeer uit. Prachtige gezinssfeer.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
A. Was-Osinga

De kinderen van het ruige veld, druk 3, 155 blz.
prijs f 2,10; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Geschiedenis van het gezin van visser Holt. De oudste jongen, Gerben, heeft een been verloren. Hij studeert hard. Ank en Lydia van Lindenstein verongelukken bijna met een kano, doch worden door Gerben gered. Met steun van de heer van Lindenstein wordt Gerben een bekend beeldhouwer. Strekking: Zegen van een voorbeeldig gezinsleven. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Jammer, dat de kerstboom weer voor de dag komt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
A. Was-Osinga

De kinderen van het ruige veld, druk 4, 159 blz.
prijs in slappe omslag (pocket) f 1,50; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Gerben Holt van het Ruige Veld is door een ongeluk zijn ene been kwijt geraakt. Hij voelt zich ongelukkig, omdat hij niet kan, wat de anderen wel kunnen. Dan is hij degene, die zijn zusje en Lidia Lindensteijn, die in moeilijkheden zijn geraakt op het water en die op een klein eilandje terecht zijn gekomen, heeft opgespoord. De heer Lindensteijn zorgt dan dat Gerben op een kunstnijverheidsschool komt. Later wordt deze dan beeldhouwer. Strekking: Goede christelijke strekking. Het ligt er niet bovenop.
Conclusie: Dit verhaal beschrijft heel goed de verschillende karakters alsook de moeilijkheden, die in een kinderleven kunnen voorkomen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
A. Was-Osinga

De kinderen van het ruige veld, druk 4, 159 blz.
8 t.d.t., G.K.O., J.M. 10-14 j., (zie B.B. 1953). 't Is alleraardigst verteld, rijk aan kleurige episodes en (wat het meest zegt) met een zeer goede, positief-godsdienstige inslag. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963