Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

De roode vlek, druk 1, 216 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal, geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar; omvang van de schooluitgave 186 bl.; prijs f 0.85 ing.; omvang van de groote uitgave 215 bladz.; prijs f2.90 geb.; beide met 12 ill. van Tjeerd Bottema.
Korte inhoud: Het boek handelt in echte jongenstaal over de vriendschap van Karel van den dominee en Gert van den molenaar. Ze beleven samen heel wat avonturen. Ze spelen "Indiaantje" op verboden terrein, waarbij Karel ontkomt, maar Gert straf oploopt, zonder evenwel z'n vriend te verraden. Bij een zwempartij schrikken ze van een "spook". Dikke Gert vlucht met de kleeren van Karel, die nu juist niet pasklaar voor hem zijn. Later redt Karel Gerts leven, als deze door een hollend paard door de weide wordt gesleept. Beoordeeiing: Het opschrift "De roode vlek" zou een sensatie-roman doen vermoeden. Niets is echter minder waar. De roodgeverfde wiek van den watermolen heeft een geschiedenis, die 't middelpunt vormt van dit jongensverhaal. Die geschiedenis grijpt Karei aan. Aanvankelijk is de ongunstige invloed van Niek op Jan grooter dan de goede van Jan op Niek. Maar tenslotte zegeviert de laatste, als Niek oprecht berouw krijgt, zijn kwaad belijdt en God om vergeving vraagt. Dat alles wordt spannend en in den goeden toon beschreven. Van de Hulst toont zich in dit boek weer de prettige verteller, naar wien niet alleen kinderen, maar zelfs ouderen gaarne luisteren. Beide jongens behooren tot het soort, zooals we er allen wel een of meer in onze klas hebben gekend. Dit boek geeft voedsel voor verstand en hart. Onze kleine kunstminnaars, onze jonge kunstproevers zullen er van genieten. Taal en stijl zijn natuurlijk in orde. Aanbevolen. G. Dick

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
W.G. van de Hulst

De rode vlek, druk 13, 176 blz.
geb., geïll., jongens en meisjes van 10 jaar en ouder. Prijs f 10,-.
Inhoud: Karel van de dominee en Gert van de molenaar zijn dikke vrienden. Ze halen samen allerlei streken uit. Eens wordt Gert gesnapt. Hij verraadt Karel niet, maar draagt alle straf alleen. Karel voelt zich erg schuldig en biecht alles op aan zijn vader. Die zegt hem dat hij iets terug moet doen om het goed te maken. De schuldgevoelens van Karel en de vraag hoe hij het toch goed moet maken, lopen als een rode draad door het verdere boek heen. De jongens beleven allerlei avonturen, die te maken hebben met het boerenleven. Op het laatst redt Karel Gerts leven en wordt zijn schuld uiteindelijk vereffend. Het boek heeft een positief einde. De titel van het boek duidt op een rode vlek aan een wiek van de molen, die herinnert aan een vroegere molenaar die zijn leven gaf voor een ander.
Conclusie: Het boek is geschreven in een tijd die erg verschilt van de onze. Dat blijkt niet alleen uit het taalgebruik, maar ook uit het feit dat bepaalde personen uit de tijd zijn: de rijke tante Sofie, die goed is voor de armen, de strenge vader van Karel, die het geweten van zijn zoon enorm zwaar belast. Het verhaal is uiteraard op spannende "van de Hulst-manier" geschreven, maar sommige schuldgevoelens spelen naar mijn mening een te grote rol.
Eindoordeel: matig aanbevolen. M. C. R.- Vr.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.