Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

De rovers van de gele rivier, druk 2, 76 blz.
De rovers van de Gele Rivier door G. van Heerde is een historisch missieboekje met een niet onaardig gegeven, maar misschien een iets te opzettelijke moraal. In China raast de taifoen en nadien is er van Li en zijn theetuinen weinig over. Li en zijn zoon Li Tsjou trekken dan met andere slachtoffers van de natuurramp plunderend en moordend door het land. In een van de dorpen ontmoet Tsjou een blanke zendeling, die hem goed behandelt als hij er slecht aan toe is. Veel later ontmoeten zij elkaar weer en dan is het Tsjou die voor de zendeling opkomt. De overgang naar het christendom is dan geen grote stap meer. (geb. f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

G. van Heerde

De rovers van de gele rivier, druk 6, 76 blz.
prijs gebonden f 3,95; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Li-Tsjou, een Chinese jongen, gaat met zijn vader op rooftocht om rijk te worden. Tijdens de rooftocht raakt hij gewond en met behulp van de zendeling komt hij er weer bovenop. Dit is mede oorzaak dat zijn vader tot andere gedachten komt. Hij ontvangt daarna de zendeling in zijn huis.
Conclusie: Een goed spannend boek, dat ons een juist beeld geeft van de strijd tussen het heidendom in China en het Christendom. Jammer, dat het verhaal zo abrupt afbreekt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.