Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ. Valkhof

Vijf jongens op een vlot, druk 2, 56 blz.
prijs gebonden f 1,95; jongensboek.
Inhoud: Enkele jongens hebben samen een vlot gemaakt. Groot is het verdriet, als Dries zijn hond kwijt raakt. Boer Balkenende heeft de hond in de schuur opgesloten. Na een brand denkt Dries, dat het dier verbrand is. Alles valt mee. Loes. het dochtertje van de boer, heeft het dier uit de schuur laten halen. Strekking: Dit boekje heeft zeker opvoedkundige waarde (zorg voor de dieren, gevaarlijke ondernemingen worden gestraft).
Conclusie: Hoewel een oud thema tot onderwerp voor dit boek is gekozen en de keuze der namen wat gezocht (Balkenende knecht Hannes), is het toch wel een leuk boekje voor kinderen van 8-11 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
J. Valkhof

Vijf jongens op een vlot, druk 3, 63 blz.
prijs gebonden f 1,95; jongensboek.
Inhoud: Dries raakt zijn hond kwijt aan een boer, die hem en zijn vrienden op kattekwaad betrapt. De hond wordt opgesloten in een schuur. Tijdens een onweer wordt de schuur door de bliksem getroffen en brandt af. Dries meent dat zijn hond verbrand is, maar gelukkig is dit niet 't geval. Dank zij de meester komt alles weer in orde.
Conclusie: Een vrij vlot verteld verhaaltje over kattekwaad en de gevolgen daarvan - zonder enige pretentie. Er zijn tientallen boekjes van andere schrijvers en uitgevers, die wat stijl en inhoud betreft ver boven dit boekje uitsteken en beter geschikt zijn voor de Kerst-uitdeling. Het boekje heeft geen enkele godsdienstige waarde.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.