Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.Th. Jongejan-de Groot

De schooldeuren dicht, druk 1, 125 blz.
11 t.d,t., G.K.C.B., J.M. 10-12 j. Een onderwijzersgezin met 5 kinderen brengt de vakantie aan zee door. De jongens ontmoeten Gé, wiens vader en moeder bij de februari-ramp '53 omgekomen zijn. Eveneens wordt vriendschap gesloten met het blonde meisje Lina. Allerlei avonturen worden beleefd, waarvan het op de zandbank lopen met een rondvaartboot, het meevaren gedurende enkele dagen op een vissersboot en de noodlanding van een Engelse sportvlieger wel de belangrijkste zijn. Een spannend jongens-verhaal, waar doorheen de Evangelie-verkondiging op ongedwongen wijze verwerkt is. Te roemen valt de wijze, waarop Gé met het Evangelie in aanraking gebracht wordt, en het kinderlijk ontroerend getuigenis van de blinde Lina. Het verhaal loopt goed en de strekking is uitstekend. Ons enig bezwaar is, dat de grote mensen en de kinderen in dit boek allemaal even volmaakt zijn. Nog een opmerking: De oude matroos Tinus (blz. 85) ziet er op het plaatje (blz 79) niet bepaald "oud en doorgroefd" uit. Maar afgezien daarvan is het een fijn, goed boek, met een uitstekende strekking. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

C.Th. Jongejan-de Groot

De schooldeuren dicht, druk 1, 125 blz.
prijs gebonden f 1,55; jongensboek.
Inhoud: 2 broers en een zusje, gaan, boven verwachting, met vakantie naar een zeebadplaats. Ze ontmoeten daar een wees en een blind meisje, voor wie ze veel betekenen; ook godsdienstig. Strekking: Kameraadschap en opoffering is christenplicht en geeft de beloning van innerlijke voldoening.
Conclusie: Voor jongens wel boeiend beschreven. Vlot van compositie. Pedagogisch en godsdienstig goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

De schooldeuren dicht, druk 1, 125 blz.
De schooldeuren dicht is de titel van een pretentieloos verhaal van C.Th. Jongejan-de Groot over een onderwijzersfamilie, die onverwachts een vakantie gaat doorbrengen in een Zeeuws badplaatsje. De kinderen krijgen allerlei contacten en beleven zelfs kleine avontuurtjes. De sfeer is onmiskenbaar protestants. Er wordt zeer veel gesproken over God en bijbel. Een vriendje maakt kennis met het geloof en dit slaat ook prompt aan. Hoewel soms wat naïef, vormt het boek wel geschikte lectuur. (geb. f 1,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.