Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. de Zeeuw J.Gzn.

De schoutenknecht van Amsterdam, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,30; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Twee ongure lieden: Nol de Wrat en Jaap Knuit, ketterjagers, plegen uit wraak een aanslag op de schouten-knecht Douwe. Ze sluiten hem op in de kelder van een klooster. Douwe komt vrij. Door bemiddeling van Jan Arendsz. kan Nol met eerlijk werk zijn brood verdienen. Strekking: Bij de Here is vergeving, zelfs voor een voormalige ketterjager. Zelfs tegenover misdadigers moet men zijn woord houden.
Conclusie: Dit boek is een vervolg op "De scharenslijper van Schellingwoude" en "De boekdrukker van Amsterdam". Verhaal uit de tijd der geloofsvervolging 1566. Zowel godsdienstig als opvoedkundig goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De schoutenknecht van Amsterdam, druk 2, 94 blz.
prijs f 1,65 gebonden; jongensboek.
Inhoud: In Amsterdam breekt de beeldenstorm los. Nol en Jaap, twee boeven, nemen hun kans waar om te roven en te plunderen. Ze sluiten Douwe, de schoutenknecht, die hun verradersloon schuldig is, op in de kelder van het klooster, als deze hen snapt bij het stelen. Door toedoen van Hap Heicoop komt hij weer vrij. De boeven komen in de gevangenis tot inkeer. Strekking: De beeldenstorm was verkeerd. Niet door kracht of geweld, zegt de Heere. Ook boeven en dieven kunnen door Gods Woord tot berouw en verandering worden gebracht.
Conclusie: Een stuk vaderlandse geschiedenis uit de tijd van de geloofsvervolging, dat op kinderlijke wijze wordt verteld. De schrijver zal met dit verhaal onze 9- tot 12-jarigen zeker boeien. Gezond christelijke jongenslectuur.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De schoutenknecht van Amsterdam, druk 3, 94 blz.
jongens en meisjes van 8-14 jaar, enkele aardige zwart-wit tekeningen, Prijs: f 11,75.
Inhoud: Douwe Raap, de schoutenknecht, die eerst de "ketters" in Amsterdam hevig vervolgde, komt gelukkig tot andere gedachten. Hij en zijn vrouw willen meer van de "nije leer" weten. Zij gaan naar de kerk bij Ds. Jan Arendsz. Het leven van Douwe komt in groot gevaar, als hij door twee rovers - Nol en Jaap - vastgebonden in een kelder opgesloten wordt. Gelukkig wordt hij gered, doordat de jonge Harpert Heicoop onverwacht hoort, waar Douwe gevangen zit.
Conclusie: Dit is het eerste deel van een serie van vier boekjes over de Hervorming te Amsterdam. Het is een zelfstandig verhaal, maar het sluit wel aan bij de voorgaande boekjes. Ook dit boekje is spannend en leerzaam en het heeft een goede geestelijke strekking.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1988

Open Boekbeoordeling.