Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johan Buursink

De smokkelaars van Oosterhorst, druk 1, 120 blz.
prijs 1; gebonden; jongensboek (boven 14 j.)
Inhoud: Frits van de grenspolitieman en Henk van de smokkelaar sluiten ondanks het verbond van hun vaders een verbond. Als Frits thuis hoort, dat de smokkelaars gepakt zullen worden, waarschuwt hij Henk. Zelf sluipt Frits 's nachts het huis uit, verbergt zich in het hooi van een wagenschuur en redt dan zijn eigen vader. Uit afgeluisterde gesprekken weet hij, wat Henks vader en grootvader van plan zijn. De smokkelaars worden met levensgevaar gevangen of gedood. Strekking: De trouw van twee schooljongens, die verwikkeld raken in een grote smokkelaffaire. De schrijver is wel op de hoogte. De strijd van Frits tussen het verraden van zijn vriend óf zijn vader is mooi beschreven.
Conclusie: Een spannend boek, maar voor onze Z.S.kinderen tè dramatisch: ze zouden er van dromen. Voor onze jeugd al te gruwelijke scenes. Dus:
Eindoordeel: niet aanbevolen voor de Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Johan Buursink

De smokkelaars van Oosterhorst, druk 2, 142 blz.
prijs gebonden f 3,95; jongensboek.
Inhoud: De gewetensstrijd van een zoon van een douanebeambte (Frits), waarom hij niet omgaan mag met Henk, de zoon van een smokkelaar. Loopt uit op de gevangenname van de smokkelaar door Frits' toedoen. Strekking: Opvoedkundig vooral van waarde. Godsdienstig wat oppervlakkig.
Conclusie: Boeiend verteld, stijl goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.