Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A.L. Gerritsen

De spaarbank van Sam Franklin , druk 1, 27 blz.
Zonder er zijn vrouw iets van te zeggen, spaarde Sam Franklin elke week een paar kwartjes van zijn weekgeld. Bij het aangroeien der geldsom werd het zilver voor papier gewisseld en verborgen tusschen de voering van een oud vest. Zoo werd hij, zonder het zelf te gevoelen, een mammon-dienaar. Toen hij bijna 600 gulden opgespaard had, verkocht zijn vrouw, die van alles onkundig was, het vest aan een voddenkoopman. Dit tijdelijk verlies werd hem tot eeuwige winst. De vrede, dien hij vroeger miste, werd hem door een oprecht geloof in den Heiland ten deel. De opgespaarde penningen van hun zoontje werden gebruikt om de huur te betalen voor een armen, zieken man, die boven hen woonde en hedreigd was op straat gezet te worden. En bij een bezoek in de armelijke woning vonden ze het verloren vest met den inhoud weder, dat door den stumpert van een kleerkoop gekocht was. Sam bleef er voor bewaard, nu nog zijn hart er aan te hechten en ondervond in zijn verder leven den zegen des Heeren, die rijk maakt. Er zit in dit verhaal veel opvoedkundige waarde, ofschoon het slot echt Engelsch en vrij ouderwetsch is. De bekeering van de gierigheid en de "belooning" loopen zeer oppervlakkig. De vertaling is goed. Hier en daar valt een drukfoutje te corrigeeren. Dat het wegblijven uit de kerk op Zondagavond zonder wettige reden niet veroordeeld wordt, is af te keuren. De omslag is wat reclameachtig; de plaatjes zijn met talent geteekend. De druk is helder. Het gegeven van dit verhaal is aardig en de strekking: "Gij kunt niet God dienen en den Mammon" gewichtig. Aan het slot komt ook treffend uit, dat wie den arme geeft, den Heere leent. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1917

Open Jachin-boekbeoordelingen.


A.L. Gerritsen

De spaarbank van Sam Franklin , druk 27
Bijzonderheden: Uit het Engelsch, met illustr. van Jan Franse. Voor jongens en meisjes van 12 jaar en ouder; omvang 27 bladz.; prijs: ingen. f 0.30. Bij getallen groote reductie.
Korte inhoud: Sam Franklin is een werkman; hij is zeer gelukkig getrouwd met Anna, een wijze en verstandige huismoeder, die met het huishoudgeld, 't welk haar man haar elke week ter hand stelt, best weet rond te komen, en waarvan ze hem trouw verantwoording doet! Och, deden alle moeders dat, verzuchtten we onder 't lezen. Maar van 't bedrag, dat Sam wekelijks aan kant legt nog bovendien, daarvan houdt hij Anna onkundig. Straks is dat al aangegroeid tot negen "briefjes" van zestig gulden, die hij weggestopt heeft achter de voering van een afgedragen vest, dat op zolder hangt. Maar als Sam al druk aan 't sparen is met het tiende "brief", dan heeft zijn trouwe liefhebbende Anna in haar onwetendheid het vest voor eenige stuivers verkocht. Wat een ontsteltenis dit gaf, maar op hoe gelukkige wijze Sam zijn vest, met de f540 er nog in, terug kreeg, wordt verder zeer onderhoudend verteld. Men schaffe het boekje aan voor de bibliotheek, en zette op den omslag: ook voor ouderen. Zeer aanbevolen dus! K. Bouma.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1917