Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Bert Bakker

De spannende zomer van Botte Spoelstra, druk 1, 104 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Botte Spoelstra moet op dokters advies voor zijn gezondheid naar buiten. Hij gaat naar familie in Friesland, die een boerderij bewonen. Daar komt nog een gast, n.l. mijnheer Korff. Wonderlijke dingen beleven zij samen, na op een regenachtigen dag vriendschap gesloten te hebben. Korff vertelt ook zijn heele levensgeschiedenis. Een knecht van boer Spoelstra wordt naar aanleiding van het optreden van Korff weggestuurd. Deze knecht poogt zich te wreken. Tenslotte steekt hij de heele boerderij in brand. Maar nu verbrandt tegelijk het manuscript van Korff. Hij was n.l. een boek aan het schrijven, waardoor de verzoening met zijn vader tot stand zou komen, met wien hij in onmin leefde. Korff wordt ernstig ziek tengevolge van deze brand en ten slotte opgenomen in een zenuwinrichting. Zijn vader komt, zoodra hij het hoort, uit Amerika. Botte lijdt ook veel tengevolge van de ziekte van zijn vriend. Maar alles komt weer goed terecht. En Botte krijgt de toezegging van een positie in Amerika. Algemeene op- of aanmerkingen: In dit verhaal zijn spannende gedeelten. Zoo nu en dan is het wel erg druk. Op verschillende plaatsen in het wel een beetje "in elkaar gezet". Ook komen er een paar uitdrukkingen in voor, die bepaald ruw zijn, b.v. barsten van gewichtigheid, blz. 27, en stikken van pijn, blz. 55. De jongens zullen dit boek gaarne lezen. Mooie stukken komen er ook werkelijk in voor, die een goede, leerzame strekking hebben. Jammer, dat het godsdienstige in dit boek van oppervlakkig gehalte is. Daar moge de uitgever toch wel eens meer op gaan letten. De "vlotte" manier, waarop mijnheer Korff weer tot geloof in God komt, is wel bepaald "Amerikaansch". Maar daarom nog niet Bijbeisch. Toch kan aan dit boekje nog wel toegekend worden het praedicaat:
Conclusie: Aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Bert Bakker

De spannende zomer van Botte Spoelstra, druk 1, 104 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen band). 7 t. d. t. 60 cent. De Zomer, dien Botte Spoelstra in Friesland doorbrengt op de boerderij van zijn oom, om lichamelijk wat aan te sterken, is inderdaad spannend. Dat zullen de jongens ook vinden, als ze Bottes lotgevallen met groote belangstelling volgen, zijn kennismaking en vriendschap met den Heer Kolff, het conflict met den gluiperigen Auke, de brandstichting in den nacht, waarbij het levenswerk van zijn vriend verloren gaat, de ernstige ziekte van den Heer Kolff en ten slotte het gunstige einde. Er zit variatie in; prettig is de sfeer van het wijde buitenleven. Ook het Christelijke element is zeer bevredigend; te dezer zake hebben we bepaald lof. Voeg daarbij een goede typographische verzorging en dan rest slechts de aanmerking, dat we eenige grove termen in een tweeden druk geschrapt zouden willen zien. Overigens met warmte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Bert Bakker

De spannende zomer van Botte Spoelstra, druk 1, 104 blz.
Ja, dat is zéker een spannende zomer. De groote gebeurtenissen verdringen elkaar als Botte op ooms boerderij in Friesland is en kennis maakt met mijnheer Korff, den Amerikaan. Waarschijnlijk vinden de jongens 't boek wel mooi, maar het is toch geen boek om te bewonderen. 't Geeft den indruk haastig te zijn geschreven, daarbij komen er allerlei grove uitdrukkingen in voor. Bovendien hindert dat vlotte of rhetorische praten over Gods leiding en Gods wegen. 't Boek is bedoeld voor groote jongens, maar warm aan te bevelen is het niet. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1937
Bert Bakker

De spannende zomer van Botte Spoelstra, druk 2, 104 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 14-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Botte Spoelstra moet voor zijn gezondheid een half jaar naar buiten, naar Friesland, waar zijn Oom Spoelstra een groote boerderij heft. Een jongeman, Korff, komt daar ook, en ze worden samen de grootste vrienden. Korff wil een boek schrijven, dat zijn levenswerk worden moet. Hij leeft in twist met zijn vader, die een groot architectenbureau heeft in Amerika, en wil toonen, dat hij ook wat presteeren kan. Botte en Korff trekken er samen dikwijls op uit; bij één van die tochten valt Botte van zijn paard en breekt zijn pols. Op een nacht tijdens een hevig onweer brandt de geheele boerderij af; het blijkt, dat de brand door een vroegeren knecht is aangestoken. Ook het boek van Korff verbrandt; al zijn werk is tevergeefsch; hij wordt krankzinnig van smart. Zijn vader komt over uit Amerika en heeft diep berouw, dat hij zijn zoon zoo hard behandeld heft. Alles wordt tenslotte goed; Korff geneest en Botte zal later ook naar Amerika gaan en een mooie betrekking krijgen op het architectenbureau. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boek is voor Z.S. niet geschikt. De godsdienstige strekking bevalt ons niet, het lijkt er zoo bijgehaald. Ook met het gebod: "Eert uwen vader en uwe moeder" wordt in het geheel geen rekening gehouden. Zoowel de inhoud als de strekking vinden wij erg onbevredigend. Het is niet positief; zoo weifelend. De 2e druk is gelijk aan de eerste.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Bert Bakker

De spannende zomer van Botte Spoelstra, druk 2, 104 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 7 t.d.t. 40 cent. De Zomer, dien Botte Spoelstra in Friesland doorbrengt op de boerderij van zijn oom, om lichamelijk wat aan te sterken, is inderdaad spannend. Dat zullen de jongens ook vinden, als ze Bottes lotgevallen met groote belangstelling volgen, zijn kennismaking en vriendschap met den Heer Kolff, het conflict met den gluiperigen Auke, de brandstichting in den nacht, waarbij het levenswerk van zijn vriend verloren gaat, de ernstige ziekte van den Heer Kolff en tenslotte het gunstige einde. Er zit variatie in; prettig is de sfeer van het wijde buitenleven. Ook het Christelijk element is zeer bevredigend; te dezer zake hebben we bepaald lof. Voeg daarbij een goede typographische verzorging en dan rest slechts de aanmerking, dat we eenige grove termen in een derden druk geschrapt zouden willen zien. Overigens met warmte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937