Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Fritz Meisnitzer

De spookwolf , druk 1, 135 blz.
Twee mannen, een Toengoes en een Rus maken een tocht door de binnenlanden van Russisch Aziƫ, waarbij De spookwolf uit een oud verhaal zich bij hen aansluit. We lezen de barre avonturen van het drietal; gevechten met panters en wilde zwijnen, gevechten van reuzenherten onderling. De trouw van de witte wolf aan de Rus is ontroerend. Voor de laatste terugkeert naar Rusland, wil hij zich van de wolf ontdoen, maar het dier blijft 'hem volgen totdat de Rus hem enkele uren, vastgebonden, in een herberg bij het station achterlaat. Dan zijn de riemen doorgebeten en is de wolf naar zijn eenzaamheid teruggegaan. Een goed geschreven, mooi dierenverhaal van Fritz Meisnitzer, dat jonge lezers van elf jaar af ongeveer zeker zal boeien.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.

Fritz Meisnitzer

De spookwolf , druk 2, 155 blz.
prijs f 1,75 (pocket); jongensboek.
Inhoud: Een Rus trekt met een Aziaat als gids door het oerwoud. Het verhaal van de spookwolf komt op de proppen. Ze komen hem werkelijk nog tegen ook. De Rus weet het vertrouwen van deze wolf te winnen. Als hij echter weer in de bewoonde wereld terugkomt, stuurt hij de wolf het bos in, omdat deze niet geschikt is voor de gewone samenleving.
Conclusie: Dit boekje is een uit het Duits vertaalde pocket. Een boeiend verhaal heeft de schrijver er van weten te maken met prachtige natuurbeschrijvingen. Het boekje zou heel geschikt zijn voor een schoolbibliotheek, maar voor de uitdeling op het Kerstfeest is het echter niet geschikt, omdat het alle godsdienstige strekking mist.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.