Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anne de Vries

De stroper, druk 1, 61 blz.
Dit verhaal van den zoo gunstig bekenden auteur doet zijn naam als uitbeelder van jongensleven zeker geen schade; en het gegeven, dat behandeld wordt, mag er aanspraak op maken, nieuw te zijn: een strooper speelt n.l. in dit verhaal, dat ook om de teekening van dierenleven, waardeering verdient, een groote rol. Leeftijd 10-12 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1980
Anne de Vries

De stroper, druk 2, 59 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jan van Dijk heeft een boek noodig op de landbouwcursus, maar heeft geen geld om het te koopen. Hij gaat daarom stroopen om het geld bij elkaar te krijgen. Zoodoende komt hij in aanraking met Gart Jan, een echten strooper. Jan is dus op het verkeerde pad. Onder invloed van Gart Jan zit hij heelemaal in de strikken der zonde gevangen. Jan komt er langs een weg vol avonturen toch los van. En het einde van het boekje is, dat hij Kerstfeest viert met zijn vader. Algemeene op- of aanmerkingen: Er zit spanning in dit verhaal. De strijd van Jan wordt goed beschreven. Er zit ook een leerzame strekking in om weerstand te bieden aan alles dat tot zonde wil brengen. Maar het einde van dit verhaal bevredigt ons niet. Jan's worstelingen uit den strik der zonde had, zeer zeker kinderlijk, maar toch dieper beschreven moeten worden. En dan geen kerstboomen-Kerstfeest, waar hoofdzaak dreigt te worden "kaarsen koopen en wat van die tierlantijntjes" en niet de herdenking van de geboorte van den Heere Jezus, Die kwam om zondaren zalig te maken. Conclusie. Niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

De stroper, druk 8, 52 blz.
Een beproefd verhaal is De stroper van Anne de Vries, dat nu al zijn 8e druk beleeft. Jans moeder is gestorven en vader heeft daar zoveel verdriet van dat hij alles vergeet en onverschillig wordt voor zijn kinderen. Jan wil zelf zijn boekengeld gaan verdienen en raakt aan het stropen. Hij komt in contact met Gart-Jan en raakt hoe langer hoe dieper in de ellende. Tot het plots, daags voor Kerstmis tot een einde komt... Een beetje overgevoelig, niet helemaal echt verhaal, dat echter wèl goed geschreven is. Geschikt. (geb. f 0,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

Anne de Vries

De stroper, druk 9, 50 blz.
prijs gebonden f 4,35; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Jan, een gevoelige jongen, leert stropen tegen z'n zin bij Gart Jan. Moeder is vorig jaar Kerst overleden, vader zit diep in de put en vergeet z'n plichten. Jan wil f 4,75 verdienen voor een studieboek door strikken te zetten. Zó komt hij in aanraking met Gart-Jan. Tegen zijn geweten in stroopt hij mee met de lichtbak. Wéér op Kerst vangen ze een hert. Jan kan het niet langer zien, rukt de strik los en krijgt een pak slaag van Gart-Jan. Als hij gewond thuis komt en alles aan vader belijdt, voelt vader ook berouw. Nu gaat alles veranderen.
Conclusie: Een boeiend, leerzaam verhaal met gewetensnood, berouw, gebed èn vergeving. Het eigenlijke van Kerstfeest komt niet zo uit!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

De stroper, druk 10, 53 blz.
geb., geïll. Jongensboek, leeftijd 8-12 jaar. Prijs ??.
Inhoud: Jan z'n moeder is gestorven. Zijn vader heeft veel verdriet, is arm en besteedt nagenoeg geen aandacht aan Jan, die als boerenknechtje werkzaam is. Hij moet af en toe een boek kopen voor zijn studie op de lagere landbouwschool, maar het geld ontbreekt vaak. Jan begint er aan te denken om te gaan stropen. Van de opbrengst van twee konijnen zou hij het studieboek kunnen kopen. Intussen is zijn hart niet rustig. Toch gaat hij ertoe over. Hij heeft één konijn gestrikt, maar wordt gesnapt door een beroepsstroper, Gart-Jan. Hij geeft Jan f 5,- voor het boek, maar hij moet beloven dat hij Gart-Jan zal helpen bij het stropen. Dit gaat lange tijd goed, al wordt Jan schuw en innerlijk steeds onrustiger Op eerste kerstdag zit er een hert in de strik. Is er net ingelopen en wil zich loswringen. Jan bedenkt zich niet lang, maakt de strik los en het hert snelt weg. Hij krijgt van Gart-Jan een vreselijk pak slaag. Jan gaat naar huis en vertelt alles aan zijn vader. Zijn vader ziet in wat hij tekort geschoten is. Gart-Jan de stroper komt ook kijken hoe het met Jan is. Vader gaat met Jan bidden en Jan wordt weer rustig. De tweede kerstdag wordt een echte feestdag.
Conclusie: Een goed boekje dat mede door de titelkeus wel aftrek zal vinden. Kerstboom komt zijdelings ter sprake.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.