Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

De tamme kraai, druk 3, 46 blz.
22 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 7-8 j. Een simpel verhaaltje van een tamme kraai, die eigendom is van het zieke jongetje Vellinga. Deze kraai is weggevlogen en tenslotte in bezit gekomen van Roelie. Deze weet wel dat hij het beest niet in z'n bezit mag houden. Als de meester op school vertelt van het gebod: "Gij zult niet begeren" besluit hij het dier aan de rechtmatige eigenaar terug te brengen. Vreugde bij het zieke baasje en de kraai. De strekking van dit boekje is het tiende gebod. Maar helaas wordt nergens de naam van de Here Jezus genoemd. Dat is een wezenlijk gemis. Verder doet het iets ouderwets aan. De uitvoering is goed. Matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

G. van Heerde

De tamme kraai, druk 6, 45 blz.
prijs gebonden f 3,90; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Tijdens de rekenles komt een tamme kraai voor het raam van het klaslokaal zitten. De meester jaagt hem weg, maar Roelie vangt hem en stopt hem in het kolenhok, om hem later mee te nemen. De kraai ontsnapt echter. Roelie vangt hem voor de tweede keer. De kraai blijkt van een zieke jongen te zijn. Na een innerlijke tweestrijd besluit Roelie de kraai terug te brengen.
Conclusie: Vlot geschreven verhaal, met als strekking dat we ook in kleine dingen eerlijk moeten zijn. Door het verhaal heen is er de tekening van Roelie, die aanvankelijk de kraai wil houden, maar hem na een vertelling van de meester toch terugbrengt. Enkele punten maken een ietwat verouderde indruk ("vrouw Vellinga", kolenhok met eierkolen).
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.