Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronNel Verschoor-van der Vlis

Vier jongens en een polshorloge, druk 1, 46 blz.
prijs f 0,75; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Gert Versluis, zoon van een boer, mag bij z'n vriendje Koos van Dorsen in de stad logeren. Hij maakt op wonderlijke wijze kennis met Robert, de buurjongen van Koos. Gert en Koos gaan de stad in, waar Gert z'n ogen goed gebruiken kan. Koos ziet, dat een jongen op de markt een horloge steelt. Hij er achter aan. Krijgt 't horloge te pakken en gaat er mee naar huis. Weet er geen raad mee en op bevel van vader vertelt hij alles. Samen brengen ze het horloge terug aan het vrouwtje. dat op de kraam passen moest.
Conclusie: Een vlot geschreven jongensboek, met een heel eenvoudig motief. Strekking: Verhef je niet boven anderen, wees geen Farizeƫr. Stelen is zonde, waar God je voor bewaren moet.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Vier jongens en een polshorloge, druk 1, 46 blz.
Nel Verschoor-van der Vlis schreef ook Vier jongens en een polshorloge. Gert Versluis mag bij zijn vriendje gaan logeren in de stad. Gedurende die logeerpartij krijgen ze er een vriend bij; ook betrappen ze een achterbuurt-jongen op diefstal van een polshorloge. Zij weten het horloge los te krijgen en brengen het netjes bij de bestolene terug. Grote mensen zullen dan proberen van het jeugdige diefje alsnog een fatsoenlijk mens te maken. Het boekje is een pleidooi voor eerlijkheid in een voor kinderen verteerbare vorm. Het protestants karakter is praktisch niet merkbaar.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-32

Open IDIL-Gids.