Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronFré van Hoorn

Vlammetjes lief en leed, druk 1, 45 blz.
prijs gebonden f 0,90; meisjesboek.
Inhoud: Vlammetje is de jongste thuis (10 jaar) en zou graag willen dat er nog een babytje was, waar zij dan "zelf voor zorgen zou". Nu dat niet gaat, dan maar een poesje. Dat loopt op een teleurstelling uit. Dan maar een hondje. Bambi komt, maar gaat spoedig dood. Een andere komt in de plaats, Brunètje. Deze is erg wild. In de vakantie ontsnapt hij uit het hondenpension. In een asiel wordt hij gevonden. Vlammetje is dol-gelukkig. Strekking: Liefde voor dieren aankweken,
Conclusie: Vlammetje was niet gewoon voor zichzelf te bidden, doet 't wel voor de hond. Haar houding niet erg sympathiek.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Fré van Hoorn

Vlammetjes lief en leed, druk 1, 45 blz.
6 t.d.t., G.K.C.B., M. 8-9 j. Vlammetje is een kind uit een niet-christelijk gezin, maar heeft als heel jong kind op zondagsschool gegaan. Nu ze ongeveer 10 jaar is, is van dat onderwijs nog iets blijven hangen. Bidden b.v. als er zwarigheid is. Het meisje krijgt een hondje, waar ze gek op is. Zij is boos op de Here Jezus als haar gebed om beterschap niet wordt verhoord. Het hondje gaat dood. Later krijgt ze een plaatsvervangster die wegloopt uit een asiel tijdens de vakantie. Als het beest teruggevonden is, is ze tevreden met de verhoring. 't Bidden van Vlammetje, waaruit blijkt, dat alles anders kan gaan dan wij wel willen, ondanks de gebeden. Er staan moeilijke woorden in, zo b.v. blz. 18: gepensioneerd adjudant; blz. 19: meisjes-assistenten; blz. 37: in zijn element; blz. 45: mild-toegeeflijke bui. We kunnen dit keurig-uitgevoerde boekje helaas slechts matig aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Fré van Hoorn

Vlammetjes lief en leed, druk 2, 45 blz.
prijs f 1,15 gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Vlammetje (zo genoemd omdat ze rood haar heeft) krijgt een hondje, dat echter spoedig dood gaat. Later krijgt ze een nieuw, maar dat ontsnapt tijdens de zomervakantie uit het asiel. Na veel zoeken vindt ze het terug. Strekking: Je mag bij de Heere Jezus met alles en nog wat aankomen.
Conclusie: Godsdienstig, paedagogisch, zielkundig en literair beneden de maat.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Fré van Hoorn

Vlammetjes lief en leed, druk 2, 45 blz.
Vlammetjes lief en leed door Fré van Hoorn. Vlammetje, een roodharig meisje, krijgt een hondje, dat echter wegkwijnt, wat heel wat verdriet meebrengt. Een robbedoezerige straathond zorgt voor de vrolijke noot. Lakoniek verteld, maar telkens weer veel te ouwelijk. Lelijke omslag.(geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.