Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.A.M. Renes-Boldingh

De tweeling van de Vinkensteeg, druk 1, 110 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-12 j. Aart en Mijntje zijn de tweeling van de familie Knechtjes. Ze hebben een zusje, Nelleke, van 5 dat een mankement aan haar benen heeft, waardoor zij niet kan lopen. Als de vakantie begint, zien ze een invalide-wagentje voor een kind en ze menen, dat dit voor iets meer dan 10 gulden te koop is. Ten minste dat zegt de zuster. Nu proberen ze dat geld bij elkaar te krijgen, door ruiten te wassen van auto's, die bij de overweg van de spoorbaan stilstaan als de bomen neer zijn. De overwegwachter ome Gijs is hun vriend. 't Lukt aardig met de verdiensten. Maar dan komt een bengel, Berend Brom, de zaak verstoren. Uit jaloezie schiet hij met een katapult de achterruiten van de auto's stuk. Ook die van dokter Jansen. Oom Gijs komt aangesneld, doch verzwikt zijn enkel. Terwijl de dokter hem helpt ontsnapt diens hond. Die wordt tenslotte door Aart en zijn vader en grootvader weer gevonden. Dit is een goed verteld, aardig verhaal, dat de kinderen van 9-12 jaar zeker zal boeien. De strekking is goed: onder alle omstandigheden vertrouwen op de Here, en verder liefde hebben voor dieren als schepselen Gods. 'n Keurig uitgevoerd boek, dat we met een gerust hart kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

M.A.M. Renes-Boldingh

De tweeling van de Vinkensteeg, druk 1, 110 blz.
prijs gebonden f 1,35; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De tweeling wil een invalidewagentje verdienen voor een ongelukkig zusje. Zij wassen autoruiten bij de spoorwegovergang. Daarbij ontmoeten zij de dokter, wiens hond later zoek raakt. Veel last bezorgt hen een jongen uit een slecht bekend staand gezin. In een klem, opgesteld door dit "stropersgezin", vinden zij de hond van de dokter. Alles komt weer goed en dokter gaat proberen met Gods hulp zusje beter te maken. Strekking: Het kwade is gemeen en brengt bittere vruchten voort. Voorts: het is een weldaad een oude vader of moeder bij zich in huis te houden, als dit kan. Tenslotte: de dierenliefde wordt aangekweekt.
Conclusie: Een goed boekje, dat wij graag in handen van onze kleinen zien.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

De tweeling van de Vinkensteeg, druk 1, 110 blz.
M.A.M. Renes-Boldingh is de auteur van De tweeling van de Vinkensteeg. Aart en Mijntje, die zo heerlijk buiten wonen, hebben een zusje van vijf, dat niet kan lopen. Ze besluiten te gaan sparen voor een wagentje (denkende dat zoiets slechts f 12,50 kost). Wanneer bij de spoorbomen auto's moeten stoppen, wassen zij de autoruiten. De dubbeltjes die ze dan verdienen, worden voor Nelleke opzij gelegd. Er komen moeilijkheden met het jongetje uit een a-sociaal gezin. De behulpzame tweeling gaat ook op zoek naar de verdwenen hond van de jonge dokter. Deze arts belooft tenslotte, dat hij Nelleke in het ziekenhuis zal laten behandelen. Eenvoudig, prettig gezinsverhaal, soms wat sentimenteel, maar meestal gezellig. Merkwaardig is, dat grootvader zo'n dominerende rol in het gezin heeft. Het in protestants-christelijke sfeer geschreven boek is rustig van toon; de zinnen zijn niet te lang, de druk is duidelijk. Aardig geïllustreerd door Tiny van Asselt. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.