Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. de Zeeuw J.Gzn.

Vlucht naar de vrijheid, druk 1, 157 blz.
prijs gecartonneerd f 2,10; jongensboek.
Inhoud: Dolf Diekema wil het vaderland dienen en overlegt daarom met een kameraad om naar Engeland te gaan, na de inval van de Duitsers. Na veel omzwerven komen ze in Engeland terecht, waar ze opgeleid worden tot geheim agent. Ze worden gedropt, maar komen in vijandelijke handen terecht en worden na verhoor in de gevangenis opgesloten. Ze weten te ontsnappen en opnieuw ondernemen ze de moeilijke reis naar Engeland, waar ze opnieuw terecht komen, maar dan behandeld worden als verraders. Wat fijn dat ze na de oorlog weer thuis kwamen na zoveel avonturen.
Conclusie: Onopgesmukt vertelt de Zeeuw van hetgeen deze jongens hebben meegemaakt. Het geeft weer eens een andere kijk op de gang van zaken in die jaren. Het verhaal is boeiend beschreven, de oudere jongens zullen het graag lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

Vlucht naar de vrijheid, druk 1, 157 blz.
Het oorlogsverhaal Vlucht naar de vrijheid door P. de Zeeuw J.Gzn. heeft een interessante inhoud, maar is wat oppervlakkig verteld. Dolf Diekema, leerling van de zeevaartschool, ontsnapt op avontuurlijke wijze naar Engeland en sluit zich daar aan bij de marine. Hij wordt gedropt in Nederland en gegrepen. Hij weet te ontvluchten, maar belandt daarna door een misverstand in Engeland in de gevangenis, die hij pas na de oorlog kan verlaten. De goed verzorgde uitgave en de tekeningen deden iets meer verwachten dan dit schematische verhaal feitelijk biedt. (geb. f 2,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.