Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Bokhorst

De verrekijker, druk 1, 40 blz.
G.K.C.O. 6 t.d.t. Jaap is een snoeper. Balletjes uit het trommeltje; aardbeien, bessen en worteltjes in den tuin, - hij kan er niet afblijven. Vader waarschuwt hem, dat een snoeper een dief wordt. Jaap gelooft het niet. Straf helpt ook niet. Jaap weet telkens geld te verdienen en kan dus . . . . snoepen. Vader en Moeder weten er niets van. Als er manoeuvres worden gehouden op de hei, vindt Jaap een verrekijker. Dien zal hij verkoopen. Wat heeft hij dan een geld! Maar de diefstal (het verbergen van den kijker) wordt ontdekt. Jaap blijft van de justitie vrij, maar hij ziet het gevaarlijke en zondige van zijn handelingen. Biddend betert hij zijn leven. Dit verhaal is prettig verteld. Het zal stellig worden geapprecieerd door de jonge lezers. Alleen noteerden we een zestal onnauwkeurigheden, waarvan we slechts twee noemen: Stekelvarken en egel worden voor dezelfde dieren beschouwd. Toch verschillen ze heel veel. Stekelvarkens leven zelfs niet in Nederland. Verder: "Die centen hooren nu van hem." Bedoeld is: die zijn nu van hem. Behooren nu aan hem zou ook kunnen. De strekking is goed. De macht van de zonde komt uit: de ééne zonde baart de andere. En in den strijd tegen de zonde baten goede voornemens niet. Het gebed is het sterkste wapen. Aanbevolen voor jongens van ongeveer 10 jaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

G. van Bokhorst

De verrekijker, druk 1, 40 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking. Korte inhoud : Jaap is een snoeper. Hij kan haast niet van het snoepgoed van zijn zusje Geesje afblijven. Helaas, Jaap tracht op oneerlijke wijze aan geld te komen. Eindelijk moet het toch uitkomen. Het ging van kwaad tot erger. Bij oefeningen der soldaten op de hei, waar hij naar gaat kijken, vindt hij een verrekijker, die een der officieren verloren had. De veldwachter komt er achter en komt bij zijn ouders thuis. Deze straffen Jaap. Nu komt alles uit en Jaap belooft, nooit meer te zullen snoepen. Hij was nu wel daarvan genezen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig boekje, waarin de slechte gewoonte van snoepen juist geteekend wordt. De ouders hebben wel toe te zien op hun kinderen. De godsdienstige waarde is betrekkelijk gering. De opvoedkundige waarde bevalt ons wel.
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
G. van Bokhorst

De verrekijker, druk 2, 39 blz.
G.K.O., 6 t.d.t. Jaap is een snoeper. Balletjes uit het trommeltje; aardbeien, bessen en worteltjes in den tuin, - hij kan er niet afblijven. Vader waarschuwt hem, dat een snoeper een dief wordt. Jaap gelooft het niet. Straf helpt ook niet. Jaap weet telkens geld te verdienen en kan dus .... snoepen. Vader en Moeder weten er niets van. Als er manoeuvres worden gehouden op de hei, vindt Jaap een verrekijker. Dien zal hij verkoopen. Wat heeft hij dan een geld! Maar de diefstal (het verbergen van den kijker) wordt ontdekt. Jaap blijft van de justitie vrij, maar hij ziet het gevaarlijke en zondige van zijn handelingen. Biddend betert hij zijn leven. Dit verhaal is prettig verteld. Het zal stellig worden geapprecieerd door de jonge lezers. De strekking is goed. De macht van de zonde komt uit: de ééne zonde baart de andere. En in den strijd tegen de zonde baten goede voornemens niet. Het gebed is het sterkste wapen. Aanbevolen voor jongens van ongeveer 10 jaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940