Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Piecky de Jong

De vlucht van Wolfsoog, druk 1, 62 blz.
Prijs f 0,75; gebonden; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Een boeiend Indianenverhaal. Grauwe Arend, de leider van een Indianenstam, wordt met zijn zoon Wolfsoog door een bende Bleekgezichten overvallen. Grauwe Arend is er het slechtst aan toe, hij valt onder zijn paard en blijft "als dood" liggen. Wolfsoog ontkomt, ofschoon gewond. Hij wordt verzorgd door een dokter, die hem spreekt over de God der Bleekgezichten. Grauwe Arend herstelt ook en ontmoet later zijn zoon. Wolfsoog, dankbaar voor de redding, brengt nu zijn stam in kennis met die God, die hem uitgeholpen heeft.
Conclusie: Een boekje met slappe religieuze tendenzen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Piecky de Jong

De vlucht van Wolfsoog, druk 1, 62 blz.
G.K.C.B. 7 t.d.t. Er is in dit Indianenverhaal (zoals het trouwens hoort!) verwikkeling en sensatie genoeg. Het omslag van het boekje in zijn felle kleuren typeert de inhoud. Het toont een volledig uitgedoste Roodhuid op een galopperende mustang in een prairielandschap. Wolfsoog is de zoon van Grauwe Arend, het Opperhoofd van een Apachenstam. Ze zijn op weg naar hun kamp, maar worden overvallen door een bende bleekgezichten — blanken, die op roof uit zijn. Het wordt een woeste vlucht. Grauwe Arend en Wolfsoog worden gescheiden. Zwarte Pijl, het paard van Wolfsoog, rent in wilde galop het gebergte met z'n diepe ravijnen tegemoet. Het slaagt in de sprong over een diepe afgrond, maar stort dan neer, terwijl zijn meester door een kogel in de schouder getroffen is. Daar worden beiden gevonden door een paar blanken, een dokter en z'n vriend, die christenen blijken te zijn. Wolfsoog wordt in het huis van de dokter verpleegd. Daar leert hij de God van de christenen kennen. Een paar Indianen ontdekken hem op hun speurtochten en vertellen hem, dat zijn vader nog leeft; straks keert hij, geheel hersteld, terug naar zijn stam; hij wordt het middel in Gods hand, om deze Apachen tot het Christendom te brengen. Stellig zullen de jongens met deze avonturen ademloos meeleven, zelfs al zijn ze naar het bekende recept. Een grote leemte echter is, dat hier de kern van het Christendom ontbreekt. De betekenis van Christus als Zaligmaker komt er niet in uit. Dat gebrek achten we zo ernstig, dat onze aanbeveling onder veel voorbehoud geschiedt.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Piecky de Jong

De vlucht van Wolfsoog, druk 2, 60 blz.
prijs f 0.75; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd ± 10 jaar.
Inhoud: Wolfsoog wordt met zijn vader, de Grauwe Arend, in de savannah overvallen door een bende bandieten. Grauwe Arend wordt gewond, zijn stamgenoten schieten de bandieten dood en redden hun opperhoofd. Wolfsoog wordt, na een wilde vlucht in het Rotsgebergte gevonden door een dokter en zijn vriend Tom. In het doktershuis, waar Wolfsoog liefderijk wordt verpleegd, leert hij de God der bleekgezichten kennen, zodat hij ook zijn stamgenoten van Hem kan vertellen.
Conclusie: Een boeiend verhaal met onbevredigend slot. Het verhaal is niet af. Het hoofdbezwaar is, dat de naam van de Heere Jezus niet eens wordt genoemd, alsof er buiten Hem, verlossing kan zijn.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Piecky de Jong

De vlucht van Wolfsoog, druk 3, 60 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; 3e druk; jongensboek.
Inhoud: Wolfsoog, zoon van Grauwe Arend, opperhoofd van een der Apachenstammen, weet door een adembenemende vlucht te ontkomen aan de bende van Zwarte Jack. Zwaar gewond wordt hij door een blanke dokter verbonden. Wolfsoog, die tot nu toe de bleekgezichten haatte, is dankbaar voor al het goede, dat hij in het gastvrije doktershuis ziet en ontvangt. Ja, meer nog. Al is hij zo maar niet van zijn heidense voorstellingen en gedachtengangen af, maar hij komt toch tot de erkentenis dat de God der bleekgezichten machtig is en alle mensen kent en hij wil zijn stam van die God gaan vertellen.
Conclusie: Jammer, dat dit overigens mooie zendingsboekje niet wat meer diepgang heeft.
Eindoordeel: hartelijk aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.