Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. de Zeeuw J.Gzn.

De vluchtelingen van Amsterdam, druk 1, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,65; jongensboek.
Inhoud: In Amsterdam krijgen de Hervormden het in 1567 steeds moeilijker. Vooral de schout wil hun alle verworven vrijheden ontnemen. Zijn handlanger, Jaap Knuit, tracht de predikant Jan Arendszn. en anderen gevangen te nemen. Met Gods hulp weten zij weg te komen en na vele gevaren behouden Emden te bereiken. Strekking: Geschiedkundige tekening van de Amsterdamse Hervormden in 1567. Wat hadden ze er veel voor over om in vrijheid God te dienen. God bewaart Zijn vervolgde Kerk. Gebruik van Here.
Conclusie: Een vervolgverhaal op: De scharenslijper van Schellingwoude, e.a. Godsdienstige strekking goed. Kon wat boeiender.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De vluchtelingen van Amsterdam, druk 2, 94 blz.
prijs gebonden f 1,65; jongensboek.
Inhoud: 't Verhaal speelt tijdens de 80-jarige oorlog in Amsterdam. De betrekkelijke vrijheid die de Calvinisten daar enige tijd hebben gehad, dreigt weer ongedaan gemaakt te worden. Alva is op komst. Velen nemen de wijk naar Emden. Een nietswaardige kerel als Jacob Knuit wordt als spion door de schout in dienst genomen en probeert verschillende Gereformeerden gevangen te nemen. 't Mislukt hem echter telkens, zelfs door toedoen van mensen, die de R.K. kerk zijn trouw gebleven. Zo ontsnapt de bekende prediker Jan Arendsz als monnik verkleed. Na een verblijf van enkele jaren kunnen de meesten weer naar Amsterdam terugkeren als het getij is gekeerd. Strekking: Om z'n geloof vrij te kunnen belijden is het soms nodig land en goed in de steek te laten.
Conclusie: Behoorlijke stijl. Goed verteld. Gelukkig geen zuivere zwart-wit-tekening. 't Zal jongens van 10-12 jaar wel boeien.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De vluchtelingen van Amsterdam, druk 2, 94 blz.
De vluchtelingen van Amsterdam door P. de Zeeuw J.Gzn. Een kleine groep gereformeerden wordt in 1567 door de Amsterdamse stadsregering vervolgd en kan het vege lijf slechts redden door te vluchten. Niet sterk geschreven en met subjectieve zwart-wit-tekening van de situaties.(geb. f 1,65)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

P. de Zeeuw J.Gzn.

De vluchtelingen van Amsterdam, druk 3, 94 blz.
enkele mooie zwart-wit tekeningen door Menno, jongens en meisjes 8-14 jaar, Prijs: f 11,75.
Inhoud: Er breken in de tijd van de Hervorming in Amsterdam hevige vervolgingen uit. De Gereformeerden moeten vluchten voor hun leven. Gelukkig weet ook Ds. Jan Arendsz nog net op tijd te ontsnappen verkleed als monnik. Ook verscheidene andere mensen weten op het nippertje te ontkomen per schip naar Emden.
Conclusie: Dit boekje behoort tot een serie van verhalen over de Hervorming te Amsterdam. In totaal zijn er vier boekjes. Dit is het laatste deel. Elk boekje staat geheel op zichzelf. Wel treft men soms in deze boekjes nu en dan dezelfde personen aan. Het zijn stuk voor stuk spannende en leerzame boekjes met een goede geestelijke strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen. W. Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1988

Open Boekbeoordeling.