Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

De voetbal, druk 1, 99 blz.
Prijs ƒ 1,25; gebonden; geïll.; jongensboek; leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Klaas (14 jaar) is dol op voetballen, vervalt in voetbal-heldenverering. Op weg naar een Zondagmiddagwedstrijd, vindt hij de moed om terug te gaan. Belijdt zijn schuld, ook aan zijn ouders. Later blust hij tijdens een hevig onweer een begin van brand in de molen. Wordt hiervoor beloond en komt in de krant als "een jonge held", hoewel niet als "sportheld".
Conclusie: Godsdienstige strekking zwak. Stijl matig. Algemene strekking: een uitblinker op het voetbalveld is nog geen held, wel duidelijk.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

De voetbal, druk 1, 99 blz.
G.K.C.B. 14 t.d.t. Klaas van Venen is zo dol op voetballen, dat hij zijn huiselijke plichten er om verzuimt, en dat hij ten slotte zelfs op Zondag een wedstrijd wil gaan bijwonen. Hij keert te rechter tijd terug van zijn verkeerde weg. Als de molen, waarbij Klaas woont, in brand raakt, blust hij die brand en wordt als held geëerd. De compositie van dit boek is zwak. De molenbrand heeft met de voetballerij niets te maken. Maar de strekking valt te loven. En het religieus element is zeker bevredigend. De uitvoering is goed, de bandtekening aantrekkelijk. Al speelt dit verhaal het voetbal-enthousiasme misschien wat teveel in de kaart, en al staat vast, dat veel „grote mensen" voor dit vaak ruw bedrijf minder geestdriftig zijn, toch kunnen we dit boek met een gerust hart aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949