Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D.H. Meijer

De vrijbuiters van Leiden , druk 3
Prijs ingenaaid f 0.90; gebonden f 1.15.
De historie van Leidens beleg en ontzet is bekend. 't is den van de roerendste episoden uit de geschiedenis van ons vaderland, en 't bevreemdt niemand, dat in Leiden nog jaarlijks herdacht wordt, hoe God na veel strijd en lijden op 3 October 1574 uitredding schonk.
De schrijver deed een goed werk, met alles, wat met het beleg en 't ontzet in verband staat, nog eens in herinnering te brengen. Hij deed dit in zóó schoonen vorm, in zeó treffende schildering, dat het hart ontroerd wordt bij liet hoeren verhalen van 't ontzettend lijden en 't toch zoo manmoedig volhouden van Leidens burgerij.
Veel licht laat de schrijver vallen op die moedige mannen, in de geschiedenis als "de vrijbuiters van Leiden" bekend, die den vijand herhaaldelijk, zelfs tot ver buiten de veste, in hun vaartuigen gingen bestoken - en dikwijls met uitstekend gevolg. Vooral met de twee zonen van den vrijbuiter Schaak, die, hoe jong ook, zich reeds helden toonden in den strijd voor vrijheid en recht, leeft de lezer vol belangstelling mede. Niet genoeg kunnen we de lezing van dit boek aanbevelen, - het zal, het kan niet onvoldaan laten.

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus