Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nel den Hollander

Een onvergetelijke namiddag, druk 1, 56 blz.
prijs f 0.50; in slappen omslag; geïll. jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar; Catalogusno. 288. Strekking: God helpt degenen, die in hun nood of angst tot Hem om uitkomst bidden.
Conclusie: Aardig verteld. Nogal wat spanning. Hier en daar wat te "vroom", b.v. een gedoopt kind is een schaapje van den goeden Herder, door Hem gekocht met Zijn bloed.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Een onvergetelijke namiddag, druk 2, 56 blz.
Prijs f 0,50; in slappe omslag; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek; Strekking: God helpt degenen, die in hun nood en angst tot Hem om uitkomst bidden. Aardig verteld. Nogal wat spanning.
Conclusie: Wij kunnen het slechts matig aanbevelen. De gedachte neergeschreven: "Een gedoopt kind is een schaapje van de goede Herder, door Hem gekocht door Zijn bloed", is niet schriftuurlijk.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Een onvergetelijke namiddag, druk 3, 56 blz.
prijs 60 cent; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd tot 10 jaar.
Inhoud: Tom, een eigenwijze jongen, laat zich makkelijk door andere jongens overhalen. Laat, buiten weten van zijn ouders, ijzeren zoolbeslag onder zijn schoenen slaan. Bang, dat moeder het zal ontdekken. Als hij thuis komt is z'n zusje erg ziek. Moet dat gaan zeggen bij Oma. Onderweg ontmoeting met een vriendje. Samen halen ze kattekwaad uit. Zijn brutaal en gooien op publiek. Komen op het politiebureau terecht. Vader komt hem daar halen. De nood leert bidden. Strekking: Moeilijkheden, waarin Tom door eigenwijsheid en eigen schuld komt. Tenslotte komt alles toch weer goed, waarbij Tom denkt aan het versje: "Als g' in nood gezeten..." Gebruik van Here.
Conclusie: Eenvoudig boekje, weinig spannend.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Een onvergetelijke namiddag, druk 4, 56 blz.
prijs 70 ct; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 10 jaar.
Inhoud: Tom v. d. Tak heeft tegen de zin van zijn moeder toch spijkerbeslag onder zijn schoenen laten maken. Bij zijn thuiskomst blijkt zijn zusje ziek te zijn. Hij moet dit zijn grootmoeder gaat vertellen. Op de terugtocht haalt hij kattekwaad uit met een vriendje en komt op een politiebureau terecht. Vader moet hem komen halen en is vreselijk boos, merkt het beslag onder de schoenen op en zegt dan minachtend bah. Dat grieft Tom. Hij vertelt dan wat er gebeurd is. Vader en moeder vergeven hem alles. Strekking: Ik kan helaas geen strekking in dit boekje vinden. De illustraties konden wat beter verzorgd zijn.
Conclusie: Op zonderlinge wijze wordt een lied ingelast, dat tot steun voor Tom moet zijn, terwijl hij nota bene voor straf op het politiebureau zit. Aan 't slot is Tom een beste kerel, terwijl hij toch verkeerd gedaan heeft. Vader is dankbaar, dat het met Tom door Gods gunstnogal meevalt en dat terwijl er toch niet bepaald schuldbesef bij Tom is. Is het een vergissing op pag. 53: Tom pleit zich vrij?
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.