Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.L. Schoolland

Een vreemde middag, druk 1, 53 blz.
prijs f 0,85; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Hans logeert bij Opa en Oma in Amsterdam. Op een middag ontsnapt hij uit huis en ontmoet Peter, met wie hij aan 't zwerven slaat. Na 't versnoepen van een gulden, die Hans van vader kreeg, tenslotte weer thuis. Na heel wat benauwdheid komt 't weer goed. Strekking: a. Laten ouders hun kinderen kunnen vertrouwen. h. Wie verboden dingen doet, bedroeft de Heere en z'n ouders. c. 'n Ongehoorzaam kind is een verloren schaap.
Conclusie: a. Vlot geschreven, spannend verhaal, 8-12 jaar. b. Aardige tekening van wat er in een kind, dat zich "voor 't eerst" te buiten gaat, leeft. c. Geen ketterijen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

Een vreemde middag, druk 1, 53 blz.
Er zijn twee boekjes van J.L. Schoolland, nl. Een vreemde middag en Niet langer alleen. In het eerste mag Hans op vacantie bij zijn grootouders in Amsterdam. In een onbewaakt ogenblik wordt hij aangetrokken door de buiten spelende kinderen: hij gaat de straat op, treft een vriendje dat hem zijn vacantie-centjes afhandig maakt. Ze raken in de stad verdwaald. Als ze tenslotte met de tram in bekende omgeving komen, verdwijnt het vriendje spoorloos en wordt Hans door zijn zoekende tante gevonden. - Het andere vertelt over Henk, die zich verveelt en zich erg alleen voelt zonder vriendjes op een vacantiedag. Gelukkig komt oom Wijnand hem halen voor een autotochtje. Op de terugweg krijgt Henk een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Daar komt hij in aanraking met Kees, een wees van de watersnood. Na een week mag Henk weer naar huis, en groot is de vreugde als door gebrek aan ruimte in het ziekenhuis ook Kees voorlopig - en misschien wel voor goed - bij hem mag blijven. Beide boekjes paedagogische lectuur van christelijke inslag.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.