Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Gordeau

Het meestershuis van Terhorst, druk 1, 352 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk jongensboek van 352 blz.; kloek formaat, niet-gekleurde plaatjes. Ingenaaid f2.50. Geb. f3.50. Leeftijd: 12-15 jaar.
Korte inhoud: Het onderwijzersgezin trekt uit de stad naar den Gelderschen Achterhoek voor de gezondheid van de moeder. De vader, nu Hoofd van een tweemansschool, heeft, evenals vele collega's, soms niet genoeg tijd, zelfs wel eens niet genoeg paedagogisch inzicht voor zijn eigen jongens. Jan en Bob, twee verschillende karakters, geven zorg, vooral als Moeder ongeveer een jaar in een herstellingsoord in Zwitserland moet blijven. De onverdraagzaamheid tusschen die twee groeit, totdat ze vechtende van een nog niet-stilstaande tram rollen. Bob breekt zijn been, Jan brengt er nauwelijks het leven af. Als Moeder spoedig daarop genezen terugkomt, is alles pais en vree, én echt én voorgoed. We maken ook kennis met een voortreffelijke dienstbode, een sympathieken jongen dominee, de knapenvereeniging en het leven der dorpsbewoners. Omtrent de laatsten krijgen we interessante mededeelingen over gebruiken bij huwelijk, begrafenis en buurtbezoek. In het verhaal is nog ingevlochten het korte leven en sterven van twee jongens, van wie de een reeds in z'n gezonde dagen, de ander na een langdurig ziekbed den Heere Jezus zijn Verlosser durft noemen.
Beoordeeling: Weer een uitstekend, christelijk boek. Een voorbeeldig gezin zien we, bestaande uit menschen met alledaagsche menschelijke gebreken. We zien den gezegenden invloed van de Moeder, zelfs op verren afstand. We zien een paar jongens, zooals we ze elken dag kunnen ontmoeten, zelfs in christelijke gezinnen, met gebreken als zelfoverschatting, ruwheid, broederhaat, enz. Gordeau blijkt ook hier weer een zeldzaam kenner van het jongenshart. Ik kan me niet voorstellen, dat er jonge lezers (essen) zullen zijn, die van dit dikke, boeiende (hoewel bijna nergens spannende) boek, niet een zegen voor hoofd en hart zullen meedragen. Die zegen zal afstralen van de bijfiguren: de zieken, maar zeker niet minder van de hoofdfiguren: de gezonde robbedoezen! De knapenvereeniging vertoont hier een aantrekkelijk beeld. Hartelijk aanbevolen. A. Kranendonk.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1919