Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. Bos-Michels

Het verdiende kerstboek, druk 1, 48 blz.
G.K.O. 3 t.d.t. Het gezin Van Dam kreeg nieuwe buren: de familie Berkema. Tonnie en Corretje v. Dam sloten aanstonds vriendschap met Ansje Berkema. Het bleek al spoedig, dat het gezin Berkema ongeloovig was: er was zelfs geen Bijbel in huis, doch v. Dam gaf er een ten geschenke, terwijl toegestaan werd, dat Ansje mee naar de Zondagsschool mocht. Eenige maanden vóór de Kerstfeestviering kregen de kinderen een busje mee naar huis, om geld te verzamelen ten behoeve van arme kinderen. De belofte werd er bijgegeven, dat wie het meeste bijeengebracht had, een mooi Kerstboek zou krijgen. Tonnie v. Dam verhief er zich op, dat ze meer uit den Bijbel wist dan Ansje Berkema en zei toen in haar overmoed: "Als ik het Kerstboek win en jij kunt de eerste 20 verzen van Lukas II opzeggen, dan krijg je het van me." Ansje zorgde nu, dat ze de verzen kende en toen aan Tonnie het boek ten deel viel, wilde ze zich eerst terug trekken, doch het ernstige woord van den Zondagsschool-onderwijzer bracht haar tot bezinning, zoodat ze haar belofte aan Ansje ten slotte toch volbracht. Het verhaaltje doet wel wat aan gesneden koek denken: alles gaat van een leien dakje. De arbeid in de evangelisatie zal wel niet altijd zoo vlot gaan als hier het geval is. Ofschoon Berkema geen Bijbel heeft en er niets van af weet, mag zijn dochtertje direct mee naar de Zondagsschool en draagt hij in het busje bij voor het evangelisatiewerk. Ansje neemt van haar vader "eerbiedig" het Bijbeltje aan, 't Een en ander maakt duidelijk, dat de fantasie de Schrijfster parten heeft gespeeM, er zijn momenten, die voelbaar onjuist zijn uitgebeeld. Ook is het slot zeer zwak. Het komt neer op onze roeping, om God "na te volgen" in het houden van gedane beloften. Een der recensenten maakt de opmerking, dat er zeer veel goede woorden in dit boekje voorkomen, maar dat die goede woorden samen nog geen goed verhaal hoeven te vormen. Ondanks deze bezwaren is de strekking van het verhaal wel goed. Van Dam kan ten voorbeeld gesteld worden, waar hij zich bemoeit met zijn ongeloovige en onkundige buren, om ze met het Woord des levens bekend te maken. Als Tonnie v. Dam in haar hart er zich op verheft, dat ze beter is dan Ansje, die geen Christelijke opvoeding genoten heeft, moet ze tot haar beschaming ervaren, dat ook in haar de zaden der boosheid zijn. Wij geven aan dit boekje een matige aanbeveling mee. (De omslag is zeer origineel).

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

G. Bos-Michels

Het verdiende kerstboek, druk 1, 48 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De familie van Dam heeft nieuwe buren gekregen. Ze zijn niet godsdienstig. Maar Tommy van Dam neemt het nieuwe buurmeisje, Ansje Berkema, mee naar Zondagsschool. Het loopt tegen het Kerstfeest. De kinderen krijgen een busje mee om geld te verzamelen voor het Kerstfeest der armen. Wie het meeste geld verzamelt, krijgt een mooi boek. Tommy belooft aan Ans, dat zij het boek van haar krijgt, indien ze het meeste geld in het busje heeft. Echter onder één voorwaarde, dat ze Lukas 2 : 1-20 kan opzeggen. Tommy denkt: dat kun je toch niet. Ansje leert het. Maar als dan blijkt, dat Tommy het meeste geld in haar busje heeft, houdt ze haar belofte niet. Tommy komt echter tot andere gedachten, wanneer ze hoort vertellen, dat God Zijn belofte vervuld heeft op Kerstfeest met bet zenden van Zijn Zoon. Algemeene op- of aanmerkingen: Een eenvoudig, goed boekje. Heel geschikt als evangelisatie-lectuur. Het leert ons, dat ook het hart der kinderen boos is. Wel had aan het slot meer uitgewerkt kunnen worden, dat Christus gekomen is om voor de zonde te boeten, opdat Hij vergeving voor zondaren zou verwerven. En dan met toepassing op dit speciale geval.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
G. Bos-Michels

Het verdiende kerstboek, druk 2, 44 blz.
G.K.O. 3 t.d.t. Het gezin Van Dam kreeg nieuwe buren: de familie Berkema. Tonnie en Lorretje v. Dam sloten aanstonds vriendschap met Ansje Berkema. Het bleek al spuedig, dat het gezin Berkema ongeloovig was: er was zelfs geen Bijbel in huis, doch v. Dam gaf er een ten geschenke, terwijl toegestaan werd, dat Ansje mee naar de ZoncIngscrhool mocht. Eenige maanden véér de Kerstfeestviering kregen de kinderen een busje mee naar huis, om geld te verzamelen ten behoeve van arme kinderen. De belofte werd er bijgegeven, dat wie het meeste bijeengebracht had, een mooi Kerstboek zou krijgen. Tonnie v. Dam verhief er zich op, dat ze meer uit den Bijbel wist dan Ansje Berkéma en zei toen in haar overmoed: „Als ik het Kerstboek win en jij kunt de eerste 20 verzen van Lukas II opzeggen, dan krijg je het van me." Ansje zorgde nu, dat ze de verzen kende en toen aan Tonnie het boek ten deel viel, wilde ze zich eerst terug trekken, doch het ernstige woord van den Zondagsschool-onderwijzer bracht haar tot bezinning, zoodat ze haar belofte aan Aasje ten slotte toch volbracht. Het verhaaltje doet wel wat aan gesneden koek denken: alles gaat van een leien dakje. De arbeid in de evangelisatie zal wel niet zoo vlot gaan als hier het geval is. Ofschoon Berkema geen Bijbel heeft en er niets van af weet, mag zijn dochtertje direct mee naar de Zondagsschool en draagt hij in het busje bij voor het evangelisatiewerk. Ansje neemt van haar vader "eerbiedig" het Bijbeltje aan, 't Een en ander maakt duidelijk, dat de fantasie de Schrijfster parten heeft gespeeM, er zijn momenten, die voelbaar onjuist zijn uitgebeeld. Ook is het slot zeer zwak. Het komt neer op onze roeping, om God "na te volgen" in het houden van gedane beloften. Een der recensenten maakt de opmerking, dat er zeer veel goede woorden in dit boekje voorkomen, maar dat die goede woorden samen nog geen goed verhaal hoeven te vormen. Ondanks deze bezwaren is de strekking van het verhaal wel goed. Van Dam kan ten voorbeeld gesteld worden, waar hij zich bemoeit met zijn ongeloovige en onkundige buren, om ze met het Woord des levens bekend te maken. Als Tonnie v. Dam in haar hart er zich op verheft, dat ze beter is dan Ansje, die geen Christelijke opvoeding genoten heeft, moet ze tot haar beschaming ervaren, dat ook in haar de zaden der boosheid zijn. Wij geven aan dit boekje een matige aanbeveling mee. (De omslag is zeer origineel).

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

G. Bos-Michels

Het verdiende kerstboek, druk 2, 44 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De familie van Dam heeft nieuwe buren gekregen. Ze zijn niet godsdienstig. Maar Tommy van Dam neemt het nieuwe buurmeisje, Ansje Berkema, mee naar Zondagsschool. Het loopt tegen het Kerstfeest. De kinderen krijgen een busje mee om geld te verzamelen voor het Kerstfeest der armen. Wie het meeste geld verzamelt, krijgt een mooi boek. Tommy belooft aan Ans, dat zij het boek van haar krijgt, indien ze het meeste geld in het busje heeft. Echter onder één voorwaarde, dat ze Lukas 2 : 1-20 kan opzeggen. Tommy denkt: dat kun je toch niet. Ansje leert het. Maar als dan blijkt, dat Tommy het meeste geld in haar busje heeft, houdt ze haar belofte niet. Tommy komt echter tot andere gedachten, wanneer ze hoort vertellen, dat God Zijn belofte vervuld heeft op Kerstfeest met het zenden van Zijn Zoon. Algemeene op- of aanmerkingen: Een eenvoudig, goed boekje. Heel geschikt als evangelisatie-lectuur. Het leert ons, dat ook het hart der kinderen boos is. Wel had aan het slot meer uitgewerkt kunnen worden, dat Christus gekomen is om voor de zonde te boeten, opdat Hij vergeving voor zondaren zou verwerven. En dan met toepassing op dit speciale geval. Nieuwe spelling.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.