Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



L. Vogel

Ido, de jongen uit Flardinga, druk 1, 59 blz.
gebonden, geillustreerd met 8 pagina-grote zwart-wit tekeningen, geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar (uitgever: 8 jaar). Prijs f 8,95.
Inhoud: Ido, de dertienjarige zoon van een dorpssmid in Vlaanderen, is erg gesteld op zijn buurmeisje Berthilde. Als zendeling Willibrord in hun streek het evangelie brengt, worden Ido en zijn vader christen, maar hun buurman, de vader van Berthilde, wil er niet van weten. Ido wordt zelfs helper van Willibrord en gaat mee naar Utrecht. Als hij terugkomt, is juist Berthilde erg ziek. Zij roept om Ido. Gelukkig wordt ze daarna beter en haar vader doet weer vriendelijk tegen het gezin van Ido's vader. Als dan blijkt dat de priester het volk bedriegt, wordt ook Berthildes vader christen. Zodra Willibrord weer in hun streek komt, zullen Ido en Berthilde vragen of hij hun huwelijk inzegent.
Conclusie: Een leuk verhaal over een niet alledaags onderwerp. De tekeningen zijn leuk; of ze historisch verantwoord zijn, kan ik niet helemaal beoordelen. Het godsdienstig element zit in het verhaal verweven door het gegeven dat zendeling Willibrord een belangrijke rol speelt. Toch heb ik juist op dit punt wel een vraag. Ik heb geen moeite met wat Vogel zegt, maar soms wel met wat hij niet zegt. Willibrord brengt het evangelie, dat wil dus zeggen, Jezus Christus, naar Bijbelse maatstaven. Toch komt over Hem in het boek maar één zin voor ....... dat Hij Zijn Zoon gaf om gedood te worden, nee, dat gaat boven mijn verstand te boven" (blz. 21). De overgangen naar het christendom worden toch wat te zakelijk en spanningsloos beschreven, voor mijn gevoel.
Eindoordeel: aanbevolen. C. de Pater en Pleunine de Pater
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.