Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.Th. Jongejan-de Groot

Jobse, druk 1, 35 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het boekje vertelt ons van Jopie ter Weele, een heel aardig kind, uit een knus gezin. Jopie is jarig en ontvangt van vader en moeder een mooi fornuisje, dat Vader zelf gemaakt heeft en juist op haar verjaardag komt een poesje aanloopen. Dat poesje noemen ze Jobse. Op een keer, dat vader en moeder naar een zieke tante op bezoek moeten, is Jopie met Ineke en Jobse thuis. Vader heeft Jopie verboden naar buiten te gaan, doch niettegenstaande dit verbod heeft Jopie het toch gedaan en juist, terwijl zij de deur had geopend, is Jobse, de poes, weggewipt. Zij krijgt een ongeluk, doordat ze geraakt werd door een auto. 's Avonds kwam Jobse niet thuis en eenige dagen blijft ze weg. Doch wie vindt haar? Dokter van Velzen vindt haar en verpleegt haar. Hier vindt Jopie haar, toen zij een boodschap bij dokter moest doen. Jopie is gelukkig. Zij vertelt het moeder en belijdt ook haar verkeerde gedrag op den avond, toen vader en moeder op ziekenbezoek waren. Moeder spreekt hierover met haar en wijst Jopie er op, dat zij een nieuw hartje moet ontvangen. Moeder vermaant haar, dat zij hier veel om vragen moet. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een aardig boekje. Ook de godsdienstige strekking is m.i. wel goed.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

Jobse, druk 1, 35 blz.
G.K.O. 2 z.p. 5 t.d.t. 20 cent. Het omslag van dit boekje ziet er buitengewoon frisch uit; keurig werk van Adri Alindo. Jobse is een poesje, dat bij Jopie is komen aanloopen. Op een middag, dat Vader en Moeder uit zijn, gaat Jopie tegen het bevel van Moeder in, even de deur uit, en van die gelegenheid maakt Jobse gebruik, weg te snappen. Het poesje wordt aangereden en ligt gewond bij een boom, waar het door den dokter wordt gevonden. Hoewel Jopie geen onwaarheid spreekt, verzwijgt ze toch voor Moeder, dat ze even de deur uit geweest is. Van een vriendinnetje verneemt ze, dat de poes toen weggeloopen is. Nu gevoelt Jopie het als haar schuld, dat Jobse weg is. Moeder spreekt rustig met Jopie en brengt haar het verkeerde van haar doen onder 't oog. Jobse komt, na bij den dokter hersteld te zijn, bij Jopie terug. De strekking is wellicht, dat een kind vóór alle dingen om een nieuw hart moet bidden. Deze goede strekking is in een echt sentimenteel, aan alle kanten overdreven verhaal uitgewerkt. De opvoeding, die hier gegeven wordt, is weinig karaktervormend. Dat wij den Heere Jezus tot verzoening van onze zonden behoeven, komt niet uit. Het kind van tien jaar is totaal verkeerd geteekend. Het is een slap verhaal. Het spijt ons, dat ons oordeel niet gunstiger kan zijn, het verhaal is zoo onbeduidend, dat de vrome gedeelten bijna als spot aandoen. Druk en illustratie zijn best. Een verdienste is, dat sterk de nadruk wordt gelegd op de noodzakelijkheid van "een nieuw hart". Onze bezwaren tegen den opzet maken echter, dat onze aanbeveling slechts onder veel reserve geschieden kan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

C.Th. Jongejan-de Groot

Jobse, druk 3, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd ± 6-8 jaar.
Inhoud: Jobse is een poesje, dat bij Jopie ter Wede op haar verjaardag aan komt lopen. Ze mag het houden, maar door haar ongehoorzaamheid raakt het zoek en wordt gewond. Een dokter vindt het en verzorgt Jobse, die weer herstelt. Eindelijk komt Jobse weer terug en Jopie belijdt haar zonden en leert, dat ze een nieuw hart nodig heeft.
Conclusie: Vlot geschreven voor onze kleinste meisjes. Ook de "kleine zonden" zijn heel erg. De schrijver wil vooral wijzen op de noodzaak van vernieuwing des harten.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

Jobse, druk 4, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Jobse heet eigenlijk Jopie. Ze wil graag een fiets krijgen op haar verjaardag en als dat niet gebeurt, zal ze 't aan de Here Jezus vragen, die "alles geven kan". Maar moeder vertelt haar, dat ze in de eerste plaats een nieuw hartje aan Hem moet vragen. Dat ze dit nodig heeft, blijkt uit haar ongehoorzaamheid tijdens moeders afwezigheid. Samen vragen moeder en Jobse dan om een nieuw hart. Strekking: Noodzakelijkheid van hartsvernieuwing.
Conclusie: Aardig, kinderlijk en zuiver wordt hier de nadruk gelegd op de noodzakelijkheid van hartvernieuwende genade. Leeftijd 7-10 j.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.