Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Phé Wijnbeek

Loekie's grote vacantie, druk 1, 76 blz.
G. K. C. 0. 11 t. d. t. 40 cent. Loekie is een snibbige, eigenwijze kat, een nest van ....... 11 jaar, die altijd eerst aan zichzelf denkt, en altijd eigen wil, zelfs heel onredelijk, doorzet. Tegenover haar eigen broertjes en zusjes en tegenover buurtjes en kameraadjes. Het schoolrapport valt mee en daarom mogen de kinderen met Tante Toos voor een paar weken naar 't strand. Prachtig! Maar - bij het spelen in den tuin breekt Loekie een been en nu moet ze eenige weken liggen. Groote teleurstelling: alleen thuis blijven! Buurtjes komen wel spelen, maar Loekie doet weer akelig zelfzuchtig. De kinderen brengen enkele logétjes mee: een jongen, Bob, en een meisje; ze doen alles, om Loekie vriendelijkheid te bewijzen; maar Loekie bitst en twist. Bob, een ferme jongen, staat haar echter! Zegt haar in haar gezicht, dat hij niet van plan is, altijd haar zin te doen en dat hij ze een nare meid vindt! Dat geeft een groote scène! Maar de moeder van Loekie weet haar te overtuigen, dat Bob gelijk heeft. En wekt haar op te bidden. Intusschen is de vacantie voorbij. Het been vrijwel genezen en een autotocht is het besluit. Loekie heeft geleerd! Deze vertelling is levendig, leuk, spannend. Maar twee dingen zijn jammer: allereerst, dat de plaatjes houterig zijn en expressieloos en voorts, dat er zinnetjes in dit boek voorkomen als: "je wilt toch óók een kindje van den Heer zijn? Dat kan je alleen maar, door gehoorzaam en lief te zijn ........" pag. 13. "Als je lief wou wezen moest je éérst aan anderen denken - zó had de Heere Jezus 't gezegd - Mams had 't haar dikwijls verteld." en: "'t was een geheimpje tusschen haar en Mams èn de Heere Jezus." (Pag, 74). Wat voor "praat" is dat nu in een overigens zoo mooi meisjesboek, waarin de verschillende "karakters" zoo scherp geteekend worden en waarvan de teekening zoo fijn doorloopt tot aan 't einde toe! De omslag munt uit zoowel door teekening als kleur. Wij betreuren het, dat tengevolge van onze aanmerking bij onze aanbeveling het praedicaat "met warmte" moet worden weggelaten, dat anders stellig zou zijn bijgevoegd.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Phé Wijnbeek

Loekie's grote vacantie, druk 1, 76 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boekje verhaalt over een eigenzinnig, zelfzuchtig meisje. Altijd dacht ze aan zichzelf en kende geen opoffering voor anderen. Haar broertjes en zusje ondervonden dit steeds. Een ongeluk, dat ze juist aan het begin van de groote vacantie opliep, bracht hierin verandering. Ze leerde inzien, dat ze ook voor anderen had te leven. Haar ouders, vooral haar moeder, wezen er haar op, dat ze tegen de eigenzinnigheid moest strijden en dat ze moest bidden om kracht te ontvangen in dien strijd. De groote vacantie was alzoo een gezegende tijd voor onze Loekie. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit verhaal heeft ons niet erg aangetrokken. Van berouw bij Loekie over de zonde, van tegen den Heere gezondigd te hebben, is geen sprake. Een erg gemoedelijke godsdienst spreekt uit dit boek. B.v. blz. 74: "'t Was een geheimpje tusschen haar en Mams en... den Heere Jezus".
Conclusie: Niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Phé Wijnbeek

Loekie's grote vacantie, druk 1, 76 blz.
Loekie is een heerschzuchtig meisje van 12 jaar, dat een moeilijke groote vacantie heeft, doordat zij haar been breekt en nu niet mee uit logeeren kan gaan met de drie kleineren. Het buurmeisje Ledje en haar logeetjes bezoeken haar trouw, maar die vreemde kinderen laten zich niet drillen door Loekie. Na veel ruzie en gekibbel leert zij haar fout inzien. Het gegeven is wel goed verwerkt, en het geheel zou zeker nog prettiger te lezen zijn, als, vooral aan het slot, de woorden "Paps" en "Mams" niet zoo vaak voorkwamen. Bestemd voor meisjes van 10-12 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1957-58