Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

'n Vroolijk vijftal, druk 1, 224 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal voor jongens en meisjes van 10-16 jaar; omvang 224 bladz. met 4 ill. van B. S. Claus; prijs f2.75 geb.
Korte inhoud: Dolf, Dien en Jan van dokter Van Asperen vormen met Albert en Huug van dominee Diederiks het vroolijke vijftal. Eigenlijk zijn het er 7, als we Ans en Griet van Asperen ook meetellen. Dit 7-tal fietst dagelijks van dorp naar stad en terug. De 5 oudsten gaan op de Chr. H. B. S., de anderen op de Chr. Muloschool. Gedurende de wintermaanden, November-April beleven deze kinderen in huis, op school en onderweg heel wat. Het verhaal begint met een beschrijving van een sneeuwstorm, waartegen het 7-tal op de fiets opworstelt, totdat ze halverwege met een arreslede gehaald worden. De dokterskinderen hebben van hun ouders geleerd voor anderen wat over te hebben. Deze goede karaktertrek komt vooral uit bij Dien, die weet te bewerken, dat een lamme jongen van het dorp een invalidenwagentje krijgt. Jan, die niet van Algemeene Geschiedenis houdt, heeft van een slechten schoolkameraad geleerd, hoe men "spieken" moet. Voor de uitvoering van zijn boos plan deinst hij evenwel terug. Eigengerechtige Dolf, die eens anders fouten onvergeeflijk vindt, toont tot tweemaal, dat bij zelf, lang niet volmaakt is. Natuurlijk blijven bij zoo uiteenloopende karakters de conflicten niet uit. Maar Vader en Moeder Van Asperen weten door een tactvol optreden zich te doen gehoorzamen, waardoor excessen achterwege blijven. In beide gezinnen krijgen de kinderen een Christelijke opvoeding, wat vooral uitkomt in het Doktersgezin. De Dokter is een Christen van de daad, op wien de lijdende menschheid nooit tevergeefs een beroep deed.
Beoordeeling: Dit is het beste kinderverhaal, dat we van dezen schrijver gelezen hebben. Hij weet de echt-Christelijke sfeer te scheppen bij de personen en gezinnen, die hij beschrijft. De verschillende karakters zijn goed ontleed. Zoowel de goede eigenschappen als de karakterfouten zijn leerzaam beschreven. Luiheid, eigengerechtigheid en leedvermaak, zonden, die we bij onze leerlingen ook aantreffen, worden belicht en in haar gevolgen voor oogen gesteld. Naastenliefde, medelijden en opoffering zijn de goede karaktertrekken, die ongetwijfeld tot navolging prikkelen. Het boek laat zich prettig lezen. Taal en stijl zijn zeer goed. De uitvoering valt te loven. Aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Hugo Kingmans

'n Vrolijk vijftal, druk 4, 158 blz.
H. Kingmans 'n Vrolijk Vijftal
Een kloek boek. De vierde druk van dit bekende boek voor jongens en meisjes van 11-15 jaar. 't Gaat over een enthousiast clubje H.B.S.-leerlingen: spannende belevenissen, "spieken" op school, enz.
Formaat 16x 25 cm, 160 bladz. Fraai gebonden f 2.95. Gecart. f 2.20.
Omschrijving inhoud in boek