Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Kappers

't Was toch gezien, druk 1, 40 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 7-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een aardig verhaaltje van een kleine jongen, die graag snoepen wilde. Deze begeerte dreef hem een cent van de tafel weg te nemen zonder dat iemand het zag. Als later zijn ondeugd uitkomt, wordt hij door moeder gewezen op zijn zonden, ook jegens God. Moeder en kind buigen de knieën om den Heere vergeving te vragen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een eenvoudig, duidelijk verhaal, in lettergrepen gedrukt, zeer geschikt voor onze kleintjes, frissche uitvoering.
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
A. Kappers

't Was toch gezien, druk 1, 40 blz.
Moeder ligt met hoofdpijn te bed. Kleine, 5-jarige Tom moet zich alleen vermaken. Op tafel liggen 5 centen en hij neemt er 2 centen af voor zoo'n heerlijke zuurstok. 't Wordt ontdekt, maar Tom wil niets bekennen. Daarom vertelt Moeder, als ze samen in de slaapkamer zijn, van een jongetje, dat iets weggenomen had, toen niemand het zag, en die vergeten was dat God het wel had gezien. Nu komen er tranen en Toms bekentenis en berouw. Een eenvoudig, prettig geschreven verhaal voor onze kleintjes. Voor 6 jaar. Aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
A. Kappers

't Was toch gezien, druk 1, 40 blz.
In zijn soort is dit kleine boekje voor de kleutertjes een juweeltje. Een klein gegeventje: Kleine Tom had het warm en zou wel een zuurstok willen, dien hij in een winkeltje zag. Terwijl Moeder rust, ziet hij op tafel een paar centen liggen. Hij neemt er een van en koopt het begeerde. Zijn zusje bemerkt zijn kwaad en aan Moeder gelukt het, hem tot bekentenis te brengen. Ze bidt met hem om vergeving. Tusschen dat kleine gedoe van dat kereltje verwerkt de auteur groote motieven, welke de heilige dingen betreffen, die heel ons leven en al ons doen moeten beheerschen. De vertelling is fijn als een kantwerkje, vol psychologische trekjes. Wat is die moeder een meesteres in het taktische en opvoedkundige handelen! Zij zal echter zichzelf wel hebben verweten: "als ik die centen niet op de tafel had laten liggen, was mijn ventje niet in deze verzoeking gekomen." Hierin ligt een zeer belangrijke wenk voor alle moeders, om nooit geld te laten slingeren. De slotzin van dit prachtboekje is als een gouden slotje, dat het koralen snoer sierlijk en pakkend sluiten komt. We verheugen ons in de gelukkige aanwinst met deze voortreffelijke uitgave. En we spreken den wensch uit, dat nu dit zoo uitnemend opgetuigde scheepje door de sluis is, er nog een heele vloot van gelijksoortige moge volgen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933