Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Aaltje zoekt de herders, druk 1, 77 blz.
prijs f 1,05; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Wim en Aaltje varen met Vader mee. Het wordt een verre reis. Ze doen de haven Sfax aan in Arabiƫ. Vanzelf gaan ze de stad in. Later gaat Aaltje op haar eentje op stap, want Wim heeft verteld, dat hij herders gezien heeft. Aaltje denkt aan de herders in Efratha's velden bij de geboorte van de Heere Jezus. Zij wil ze ook zien, maar ze verdwaalt. Na ingespannen zoeken wordt zij in het huis van een herder gevonden.
Conclusie: Dit boekje is vlot geschreven en zal graag door de jongens en meisjes gelezen worden. Er zit spanning in. De godsdienstige en opvoedkundige strekking is goed. Wat een mooi gezinsleven. Vader verstaat ook zijn christenplicht tegenover de bemanning.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Aaltje zoekt de herders, druk 1, 77 blz.
Tot slot een aardig kerstverhaaltje van K. Norel: Aaltje zoekt de herders. Wim en Aaltje varen met hun vader - de kapitein - op de "Albatros" naar Noord-Afrika. Ze bekijken tijdens het laden en lossen de Oosterse stad Sfax. Vader vertelt veel uit de bijbel en de personen uit de stad lijken op de bijbelse figuren. Aaltje wil de herdertjes zoeken en raakt daarbij verdwaald. Een zeer godsdienstig geschreven boek, dat ook voor de katholieke jeugd geschikt is.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.

K. Norel

Aaltje zoekt de herders, druk 2, 78 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Vader maakt met een coaster een reis naar een haven aan de Middellandse Zee. Zijn vrouw en kinderen gaan mee. Ze komen eerst in een zware storm terecht. In Sfax (tijdens de Kerstdagen) gaat Aaltje op zoek naar de herders, maar ze verdwaalt. Gelukkig wordt zij door een politiehond teruggevonden. Strekking: Goede godsdienstige strekking, "Wien God bewaart, is wel bewaard." De schrijver leert ons veel over de Oosterse gebruiken. Goede natuurbeschrijving.
Conclusie: Een goed boek met mooie inhoud: Het gezin van de kapitein is een christelijk gezin. Vertrouwen op God tijdens de storm en ook tijdens het weg-zijn van Aaltje. Overeenstemming met de bijbelse verhalen. Leerzaam boek. Zeer geschikt voor jongens en voor meisjes.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Aaltje zoekt de herders, druk 3, 78 blz.
prijs f 1,50 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Wim en Aaltje varen met hun ouders op een kustvaarder door de Middellandse Zee naar het oosterse stadje Sfax in Noord-Afrika. Ze zien veel dingen, die ze uit de bijbel kennen. Op de vooravond van Kerstmis gaat Aaltje alleen op zoek naar de herders en verdwaalt. Na lang zoeken vindt men haar terug. Gebruik van Heer. Strekking: Opvoedkundige strekking: Kennis van het oosterse leven. Godsd. strekking: Wie op God vertrouwt is wel bewaard.
Conclusie: Goed geschreven. Het gezinsleven is werkelijk christelijk. Vreemd is, dat alle opvarenden Psalm 42: 1 zo goed kennen van vroeger... in de nieuwe berijming!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Aaltje zoekt de herders, druk 3, 78 blz.
Aaltje zoekt de herders door K. Norel. Aaltje, een Gronings schipperskind, vaart mee naar de Middellandse Zee, waar ze getroffen wordt door allerlei bijbelachtige tafereeltjes. In Sfax gaat ze op zoek naar de kerstherders en verdwaalt. Ook hier weer veel bijbel-parallellen. Zijn scheepstermen had Norel wel mogen uitleggen of weglaten. (geb. f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.