Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.F. Stulp

De geest van de Zwarte Hoeve, druk 1, 172 blz.
(Haans bibl. v. d. Jeugd). G.K.C.B. 6 t.d.t. Een soort klein avonturen-roman, spelend in het Noorden van het land. Vader Zandstra is opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland gebracht. De oorlog loopt ten einde, de vrede komt, maar Zandstra keert niet terug. Wegens geldelijke moeilijkheden gaat het gezin tijdelijk uit elkaar, en zo komt Menno bij oom Frans in Oosthorn. Op school krijgt hij twee vriendjes, Gerard en Leendert. De laatste, een arme jongen, woont op Lombok, en met z'n drieën beleven ze daar allerlei avonturen waarbij Leenderts oudere broer, Rooie Albert, flink meedoet. In de buurt, staat de Zwarte Hoeve, een ruïne, waar het geheimzinnig kan spoken. Allerlei gruwelverhalen doen daarvan de ronde. Na allerlei verwikkelingen en een ontploffing op de spoorlijn, waarbij Rooie Albert ernstig gewond raakt, wordt eindelijk het spook — een ontvluchte Duitser — ontmaskerd. Albert sterft, maar in vrede. Uit Duitsland komt intussen bericht, dat vader nog leeft, en tegen Kerstmis komt hij thuis, waarmee het gezin herenigd is. Dit boek heeft grote deugden en grote gebreken. Als voornaamste deugd noteren we de levendigheid van voorstelling in verband met de vlotte stijl en de verzorgde taal. Als gebrek signaleren we de ruwe terminologie en de kwajongensstreken, waaronder zelfs een aanslag op een trein. Een ander gebrek is, dat over God en Zijn dienst zo sober wordt gesproken en dat het Kerstevangelie niet méér tot zijn recht komt. Wellicht hangt dit samen met het feit, dat een bepaalde strekking niet is aan te wijzen. Voor jongens van 13 tot 16 jaar matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

J.F. Stulp

De geest van de Zwarte Hoeve, druk 1, 172 blz.
Prijs f 2.90; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 12 jaar en ouder.
Inhoud: Menno's vader is naar Duitsland gevoerd en na de oorlog niet teruggekeerd. Menno komt nu zolang bij zijn oom op de boerderij en beleeft dramatische avonturen. Rooie Albert veroorzaakt bijna een spoorwegramp met oorlogsmunitie. Menno is de held, die de reizigers redt. 't Spook op de Zwarte Hoeve blijkt een ondergedoken S.S.er te zijn. Mede met de hulp van Menno en z'n vrienden wordt de gevaarlijke Duitser gepakt en z'n helper ontmaskerd. Als vader juist voor Kerstfeest '45 terugkeert, wordt het een blij Kerstfeest.
Conclusie: Uitermate spannend boek, de jongens zullen het verslinden. Bij 't vertellen der kwajongensstreken zit wel de bedoeling voor het kwaad te bestrijden. Maar... we vrezen voor navolging! 't Boek is ons ook tè dramatisch, de jongensstreken misdadig. We missen bij 't sterven van Rooie Albert een wijzen op de noodzakelijkheid van bekering. 't Boek is met onmiskenbaar talent geschreven. De griezelige plaat op blz. 73 en de sensationele gebeurtenissen lijken ons een gevaar voor de opgroeiende jeugd. We hopen op iets beters van deze schr.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.